Küçük aletlerin tarihçesi
Gündelik hayatta kullandığımız, hayatımızı kolaylaştıran küçük aletler üzerinde hiç düşündünüz mü? Elinize batan çengelli bir iğne, sıcak leziz bir çorbayı içmenize yardımcı olan kaşık, elbisemizde kalan iplik fazlalığını kesmek için kullandığımız makas ve daha pek çok aletin tarihçesi nedir? Bu aletlerin tarihçesini merak ediyorsanız "küçük ama önemli şeyler üzerine düşünme" yolculuğuna çıkabiliriz.
Giriş Tarihi: 21.01.2020
09:48
Güncelleme Tarihi: 21.01.2021
09:26
En ilginç icat hikayelerinden biri çengelli iğneye ait. Çengelli iğneyi Amerikalı bir mühendis olan Walter Hunt, 15 dolarlık borcunu nasıl ödeyeceğini düşünürken elindeki teli dalgın bir şekilde bükerek bulmuş. Çengelli iğnenin patentini aldığında kazandığı para ise borcunu kapaması için fazlasıyla yeterliymiş. Görüldüğü üzere küçük icatlar bazen hayat kurtarır.
Basit bir mekanizma gibi görünen fakat oldukça işlevsel olan fermuarın tasarımı oldukça uzun zaman almış. Maryland Üniversitesi'nde tarihçi Robert olan Robert Friedel, fermuarın geç icadı konusunda ""uçağın ve bilgisayarın icadı daha kısa sürdü" yorumunda bulunmuş. Peki bu denli öneme sahip bir alet nasıl icat edilmiş?
Dikiş makinesini icat eden Elias Howe 1851 yılında kıyafetleri kapatmak için keşfettiği sistemle fermuarın ilk adımlarını atmış olsa da bu fermuar pek fazla ilgi görmemiş. Fermuarın yaygınlaşması İsveçli bir mühendis olan Gideon Sundback'i beklemiş. Sundback, karısının ölümünün ardından işini bırakıp kendisini tasarıma vererek bugünkü fermuarın atasını icat etmiş. İlk zamanlarda yalnızca kovboy çizmelerinde kullanılan bu mucizevi küçük detay; daha sonrasında elbise, çanta, valiz gibi pek çok eşyanın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş.
İnsanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri olan "korunma içgüdüsü" , eski çağlardan bu yana insanlara türlü aletler icat ettirmiş. Bunlar hangisi midir? Elbette kilitten bahsediyoruz. Yapılan birtakım araştırmalar kilidin dört bin seneden fazla süredir kullanıldığını açıklar. Günümüzde kullandığımız kilitlere benzeyen mekanik kilit sistemleri ilk olarak Antik Mısır'da kullanılmış. Mısır'da 4 bin yıl önce bir sarayda kullanılmış olan ahşap kilit sayesinde arkeologlar ilk kilitlerin yapısı hakkında bilgi sahibi olmuşlar.
En eski kilitlerin Ninova Harabeleri'nde bulunduğu tahmin edilmiş. Tahtayla yapılan kilitler gün geçtikçe işlevini yitirdiği hale için Romalılar döneminde madeni kilit sistemi kullanılmış. Modern anlamdaki kilitlerin üretimine ise 1750'lerde başlanmış.
Çocukluğumuzun başkahramanları kurşun kaleminin bugünkü formu, 1795 yılında, birbirlerinden habersiz olarak Fransız Nicholas Jacques Conte ve Avusturyalı Josef Hardtmuth tarafından yapılmış.
Fakat tarihine bakacak olursak, Ortaçağ'da insanlar, bir şeyler işaretlemek ve belirtmek için kurşun ve gümüş sopacıklar kullanmışlar fakat zamanla bu yöntemin çizim yapmak için uygun olmadığını anlamışlar. Bu sebeple 15. Yüzyılda günümüzde kullanılan ilk kurşun kaleminin ilk adımları atılmış ve İtalya'da kurşun ve kalaydan meydana gelen bir tür karışım oluşturulmuş. Daha sonrasında kurşun kalemde kulanılan grafitten ilk kez Alman vatandaşı İsviçreli doğa tarihçisi Conrad Gesner 1565 yılında bahsetmiş.