Arama

Kudüs hakkında bilinmesi gerekenler

Kudüs hakkında bilinmesi gerekenler

Kudüs, M.Ö. 64/63 yılında Roma İmparatorluğu'nun hâkimiyetine geçti.Hz. İsa bu topraklarda doğdu.Romalılar M.S. 70'te Yahudi isyanlarını cezalandırmak için Süleyman Mabedi'ni yıktılar. Yahudilerin Şabat (Cumartesi) orucunu tutmaları, sünnet olmaları, kurban kesmeleri yasaklandı.M.S. 132'de Yahudiler tekrar isyan ettiler ve Romalılar onları şehirden çıkarttılar. Yahudiler böylelikle dünyanın dört bir yanına dağıldı.

Kudüs hakkında bilinmesi gerekenler

M.S. 614 yılında Persler tarafından tekrar ele geçirilen şehir 627 senesinde Bizans'ın kontrolüne girdi.Kudüs, Hz. Ömer'in hilafeti döneminde 638′de İslam topraklarına katılır.Hz. Ömer'den sonra Emevîler 661-750 seneleri arasında Kudüs'e hâkim oldular.750-878 seneleri arasında Abbasiler Kudüs'e hâkim oldular.969 senesinde Fatımîler şehre hâkim oldu.

1099 yılında I. Haçlı Seferleri neticesinde Kudüs Hıristiyanların eline geçti.Selahaddin Eyyubî 1187'de Kudüs'ü fethederek tekrar İslam topraklarına dâhil etti.1516'nın sonu 1517'nin başında Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı ordusu Kudüs'ü aldı.Kudüs'ün adı doğrudan Kuran-ı Kerim'de geçmez. Şehirden Mescidü'l Aksa şeklinde bahsedilir.

Allah Resulü'nün övgü ile bahsettiği şehirdir. Efendimiz Kudüs'ten şu şekilde bahsetmiştir: "Oraya (Mescid-i Aksa'ya) gidin ve içinde namaz kılın." "Yolculuk ancak şu üç mescitten birine olur: Benim mescidime, Mescid-i Haram'a ve Mescid-i Aksa'ya.

Kudüs hakkında bilinmesi gerekenler

"Bu topraklar bütün insanlara olduğu gibi peygamberlere de en çok zulmün edildiği topraklardır. Yahudiler bugün nasıl Filistinlilere zulmediyorsa geçmişte de Hz. Zekeriya'yı testereyle ikiye bölerek Hz. Yahya'nın da başını keserek şehit ettiler.

Ali Bekkâ, Alâeddîn Ali Erdebilî, Ahmed Nûbânî, İmam Nablûsi, İmam Şâfiî gibi birçok âlim burada yetişmiş, yaşamış ve vefat etmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman devrinde şehre örülen surların kapılarından biri olan el-Halil kapısında "Lâ ilâhe illallah İbrahim Halilullah" yazar. Bu ifade şehirdeki insanların selameti için garanti hükmündedir.

Dünyaya dağılmış Yahudiler tarafından 1882 ve 1905'te Kudüs'e iki büyük göç yaşandı. Bu göçler Yahudilerin ileride şehri Filistinlilerin elinden almak için attıkları ilk adımdı.I. Dünya Savaşı sonunda 1917 yılında, İngiliz kumandan Edmund Allenby komutasındaki İngilizler Kudüs'ü ele geçirdi.Yaklaşık 30 yıl süren manda döneminde İngiltere, planlı bir şekilde Filistin'e Yahudi göçünü sağladı ve bölgedeki nüfus oranını bütünüyle değiştirdi.

1929 Ağustos'unda çıkan çatışmada İngiliz polisler 110 Müslümanı şehit etti.Bölge 1948 yılında İsrail devleti kurulana kadar İngiliz mandası altında idare edildi.

Kudüs hakkında bilinmesi gerekenler

14 Mayıs 1948'de tarihte ilk defa Siyonist İsrail devleti ilan edildi. Filistinli Müslümanlar bu güne El-Nekbe yani Büyük Felaket adını verdi. 21 Ağustos 1969'da bir Evanjelist, Mescid-i Aksa'ya saldırdı. Evanjelizm'deki "Tanrıyı kıyamete zorlamak" inancıyla bu saldırıyı yapan kişi, camiye zarar verdi.

İsrail'in zulmü karşısında artık dayanamayacak hale gelen Filistinliler 1987-1993 yılları arasında intifadaya başladı. Kitlesel bir direniş gösteren Filistinli Müslümanlar büyük kayıplar verdi.Ariel Şaron'un, Mescid-i Aksa'ya gitmesi 2000 yılında 2'nci intifadanın başlamasına sebep oldu.

Kudüs hakkında bilinmesi gerekenler

İsrail bugün itibariyle Kudüs'te ezan sesini yasaklayıp Filistinli Müslümanlara karşı zulmünü artırarak devam ediyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN