Arama

Kudüs’e açılan kapı: Akka

Orta Doğu'nun sakin bir liman kenti olan Akka, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bilhassa Orta Çağ'da Kudüs güzergahında olması sebebiyle Batılılardan zulüm, Müslümanlardan ferahlık gören şehir, bugün İsrail işgali altında... Cezzar Ahmed Paşa'nın, Napolyon'un ordularını durdurduğu şehire tarihin her döneminde büyük önem atfedildi.

  • 6
  • 12
Kudüs Krallığı’nın başkenti
Kudüs Krallığı’nın başkenti

🔵 İslam tarihinin en büyük komutanlarından, yaptıklarıyla ve yaşamıyla örnek bir liderlik sergileyen Selahaddin, şehri fethederek Haçlı hakimiyetini sonlandırır.

🔵 Büyük komutanın şehri fethettiği tarihte, Haçlıların şehri geliştirip büyüttüğü görülür. Akka o dönem; çok sayıda çiftlikleri, büyük bir limanı ve halkının kalabalık olması nedeniyle bölgenin en büyük ticari merkezi olarak bilinir.

🔵 Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü fethetmesiyle birlikte Kudüs Krallığı'nın başkenti olan şehir, üç yıl sonra gerçekleşen III. Haçlı Seferi ile kaybedilir. Uzun süre Filistin'deki Haçlı Krallığı'nın merkezi olur.

🔹 Selâhaddîn-i Eyyûbî'nin Kılıcı: Muzafferiddin Gökbörü 🔹

  • 7
  • 12
Osmanlı döneminde Akka
Osmanlı döneminde Akka

🔵 1291 yılından bu yana Memlüklerin elinde bulunan şehir, Osmanlı devletine damgasını vuran padişah, Yavuz Sultan Selim döneminde Suriye ile birlikte Devlet-i Aliyye topraklarına katılır.

🔵 Osmanlı dönemi içinde Akka, Safed sancağına bağlı bir nahiyedir. Altmış köyü bulunan nahiyede görevli olarak bir kadı bulunurdu.

🔸 Nahiye nedir?

Osmanlı taşra teşkilatında bu ad, kasaba ve köylerden meydana gelen ilçeden daha küçük bir idari alanı teşkil eder. Yani Akka, Safed şehrine bağlı bir liman ilçesiydi.

🔹 Selahaddin Minberi'ni küle çeviren o yangın ve bir rivayet 🔹

  • 8
  • 12
Pamuk ticareti
Pamuk ticareti

🔵 Osmanlı'nın ve Akdeniz'in önemli ticaret kentlerinden olan bu şehir, pamuk ticareti için önemli bir limandır. Akka halkının çoğu gemici ve tüccarlardan oluşur.

🔵 XVIII. yüzyıla kadar küçük bir kasaba olan şehir, bu yüzyılın ikinci yarısında bölgenin merkezi durumuna gelir ve önemi artar.

🔹 Selahaddin Eyyubi kimdir? Kudüs'ü Haçlı işgalinden nasıl kurtardı? 🔹

  • 9
  • 12
Akka’da durdurulan Fransa ordusu
Akka’da durdurulan Fransa ordusu

🔵 Şehre damgasını vuran Boşnak Ahmed Paşa'ya değinmeden Akka'yı geçmek olmaz. Osmanlı Devleti, isyancı Zahir el-Ömer'in beş yıl boyunca ele geçirdiği şehrin idaresini, bölgenin nam salmış önemli isimlerinden biri olan Ahmed Paşa'ya verir. "Deve kasabı" manasına gelen "Cezzar" lakabıyla bilinen paşanın bu lakabı, katıldığı bir savaşta develeriyle birlikte askerleri öldürmesinden alır.

🔵 Meşhur Fransız İmparator Napolyon Bonapart'a Akka'da yenilgiyi tattıran ünlü paşa, Osmanlı tarihinin dikkat çekici devlet adamları arasında yer bulur.

🔹 Barbaros Hayrettin Paşa'nın alamadığı tek şehir: Kotor 🔹

  • 10
  • 12
Cezzar Ahmet Paşa
Cezzar Ahmet Paşa

🔵 Cezzar Paşa, Mısır'ı işgal edip kuzeye doğru çıkmaya çalışan Fransız ordusunu beklenmeyen bir direnişle Akka'da durdurur.

🔵 Ahmed Paşa, yaklaşık 60 gün süren çarpışmalardan sonra barış isteyen Napolyon'a şöyle cevap verir: "Hilebaz, sözünde duracağı şüpheli yalancı ve yağmacı bir insan olduğundan cevap verilmeye layık değildir. Bizim ona verecek kesin ve doğru cevabımız yağlı kurşun ile keskin kılıçtır."

🔵 Verdiği bu cevap, Cezzar Ahmed Paşa'nın ne kadar cevval ve cesur bir asker olduğunu gösterir. Napolyon'un Mısır ve Suriye seferinde aldığı tek yenilgi Akka'da gerçekleşir.

🔹 Cezayir halk direnişinin sembolü: Barut Dansı 🔹

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN