Kudüs'te dokunulamayan merdivenin hikayesi
Kudüs'te bulunan "Kutsal Kabir" yahut daha çok bilinen adıyla Kıyamet Kilisesi'nin büyük camlarının önündeki merdiven 171 yıldır aynı noktada. 1852 yılında Sultan Abdülmecid'in fermanı sebebiyle orada duran merdivene şu ana dek kimse dokunamadı. Peki bu olayın arkasında ne var? Sizler için 171 yıldır balkonda duran merdivenin hikayesini araştırdık.
Giriş Tarihi: 30.10.2023
13:58
Güncelleme Tarihi: 30.10.2024
08:50
Sesli dinlemek için tıklayınız.
➡ 1517 - 1917 arası Osmanlıların hakimiyeti altında olan Kudüs; adaletin, huzurun ve güvenin şehri oldu. Lakin Hristiyan mezhepleri arasında zaman zaman olaylar alevlendi.
➡ Bu açıdan Kanuni Sultan Süleyman, III. Mustafa ve Sultan Abdülmecid fermanlar ile problemleri çözme yoluna gittiler ve büyük ölçüde başarılı oldular.
➡ Kanuni Sultan Süleyman Han, mezheplerin temizlik alanlarını paylaştırarak kilise içinde devam eden önemli bir diğer sorunu çözse de bu mesele tam anlamıyla kapanmadı.
➡ Öyle ki Sultan'ın fermanından önce yaşanan kargaşadan dolayı Hz. İsa'nın (AS) olduğuna inanılan kabrin üstü bakımsızlıktan dolayı toz içinde kalmıştı.
➡ Bir süre sonra, 1757 tarihinde çatışmaların artması , sorunların çözülememesi üzerine Sultan III. Mustafa "statüko " olarak anılan bir ferman yayınladı.
➡ Bu ferman ile Hristiyan mezhepleri arasında kilisenin bölümleri temizlik hususunda tekrar paylaştırıldı. Sultan Süleyman dönemindeki gibi eşit olarak gerçekleştirilen paylaştırma 95 sene sıkıntısız işledi.
➡ Statüko ilanından sonra yavaşlayan ve azalan olayların zinciri 1852 yılında koptu . Bu tarihteki mesele avlu ve merdiven temizliği yüzünden gerçekleşti.
➡ Ortodokslar ve Katolikler bu iki yerin temizliğinin kendilerinde olması gerektiğini dile getirerek büyük bir kaosun fitilini ateşlediler. Olaylar süresince yüzlerce insan zarar gördü, onlarcası da öldü.
KUDÜS SÖZLÜĞÜ
➡ Bu durum II. Petro'dan beri Ortodoksluğun hamiliği üzerinden Osmanlı'yı sıkıştıran ve zor durumda bırakmaya çalışan Rusya'nın ekmeğine yağ sürdü.
➡ Rusya, Kudüs'teki Hristiyanlığa dair tüm mekanların idaresinin kendisine bırakılmasını talep etti. Lakin Sultan Abdülmecid yayınladığı ferman ile meseleyi kökten çözmüş oldu.
KUDÜS'TE OSMANLI İZLERİ