Kudüs'ün Surları ve Kapıları
Asırlar boyunca "selam yurdu" olarak anılan ve 1967'den beri terör devleti İsrail'in işgali altında bulunan Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine giriş sur duvarlarına açılan kapılardan sağlanır. Şehre giriş-çıkışı sağlayan yedi kapı bulunur ve bu kapılardan her birinin ulaşımı sağlamasının yanı sıra ticari ve dini fonksiyonları bulunur. Sizin için Kudüs'ün kapılarının fonksiyonlarını ve sembolik önemlerini araştırdık.
Giriş Tarihi: 09.11.2023
10:48
Güncelleme Tarihi: 04.07.2024
11:10
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Şam Kapısı (Babu'l Amud)
🔸 1537 - 1538 yıllarında inşa edilen kapı, Müslüman ve Hristiyanların kullandığı kapılardan biridir. Şam ve Nablus tarafına baktığı için Yahudiler tarafından "Nablus Kapısı" olarak da anılır. Mimar Sinan tarafından yapılan kapı, surların en meşhur kapısıdır.
🔸 Kapının iki yanında burçlar üzerinde yağdanlık balkon açıklıkları ve sol alt bölümünde bir kemer bulunur. Yapılış tarzı askeri mimariyi yansıtan kapı şehrin iki caddesine açılır. Osmanlı döneminde, şehrin en büyük hayvan pazarı bu kapının önünde kurulmaktaydı.
Yeni Kapı (Babu'l Cedid)
🔸 1887 yılında II. Abdülhamid tarafından yaptırılan kapı, hac ibadetini yapmak isteyenlerin ve bölgede yaşayanların şehre kolayca ulaşabilmesini sağlar. Hristiyan mahallesine açılan kapı Kudüs surlarında açılan son kapıdır ve "Hamidiye Kapısı" olarak da bilinir.
🔸 1948 yılında gerçekleşen Arap-İsrail Savaşı'nda Ürdün'ün kapattığı kapı, 1967 yılında Doğu Kudüs İsrail'in eline geçince tekrar açılmıştır.
Osmanlı'nın İngilizlere Karşı Direnişi: Kudüs Muharebesi
El Halil Kapısı (Babu'l Halil)
🔸 El Halil Kapısı, surların batı kısmında bulunan tek kapıdır . 1538 yılında yapılan kapı, bir liman kenti olan Tel Aviv'e doğru açılır.
🔸 Gemilerle gelen Hristiyan ve Yahudi hacılar şehre girmek için bu kapıyı kullanırlar. Büyük bir kemere sahip olan kapının bakırla güçlendirilen iki kanatı vardır.
🔸 Kapının bir de havalandırma odası bulunur. 1866 yılında onarım geçiren kapının iç ve dış tarafındaki hendekler doldurularak üzerine idari bina yapılmıştır.
Davud Kapısı (Babu'n Nebi Davud)
🔸 Yahudiler tararfından Sion Kapısı olarak da anılan Davud Kapısı, 1540 yılında Siyon Tepesi etrafına inşa edildi. Kapının sivri kemerli bir girişi ve kitabesi bulunur.
🔸 Ayrıca bu alanın üzerinde küçük bir burç bulunur. Kapının girişi bronzla sağlamlaştırılmış iki ahşap kanat ile örtülüdür. Kapıda ok atma ve yağ dökme noktaları vardır.
Siyon tepesi nerededir?
Kudüs'teki Eski Şehir'in duvarlarının dışında bulunan bir tepedir.
Gazze'nin Hayata Açılan Kapıları
Mağribe Kapısı (Babu'l Meğaribe)
🔸 1540 yılında yapılan kapı Silvan Kapısı ve Kamâme Kapısı olarak da anılır. Selahaddin Eyyubi'nin hüküm sürdüğü dönemde Fas ve civarından Kudüs'e yerleştirilen Müslümanların yaşadığı mahalleye açılmasından ötürü Mağribe Kapısı denilmiştir.
🔸 Ayrıca asırlarca Kudüs şehrinin çöpleri bu kapıdan çıkarıldığı için "Çöp Kapısı" denildiği de bilinir. Diğer sur kapılarından gözle görülür derecede küçüktür.
🔸 Selahaddin Eyyubi'nin hüküm sürdüğü dönemde Fas ve civarından Kudüs'e yerleştirilen Müslümanların yaşadığı mahalleye açılmasından ötürü " Mağribe Kapısı" denilmiştir.
Selahaddin Eyyubi kimdir?
Eyyubiler Devleti'nin kurucusudur ve Hz. Ömer'den (RA) sonra Kudüs'ü ikinci kez fetheden hükümdardır.