Arama

Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgi

Günümüzde tüm dünyada hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılan aşının, eski Türk kavimlerinden miras kaldığını ve asırlar boyu Anadolu coğrafyasında kullanıldığını biliyor musunuz? Peki ya, Osmanlı'nın tarih sahnesine çıktığı ilk yıllara dair en güvenilir bilgilere nereden ulaştığımızı? Hüsn-i hat alanında "üstat" mertebesine ulaşan padişahın kim olduğunu? Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgiyi derledik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Akıncılar, Osmanlı Devleti'nin sınırlarının güvenliğinde, yeni yerlerin fethinde ve savaşlarda öncü birlik oluşlarıyla oldukça önemli bir rol üstlenen birliklerdi. Sürekli ordu birliklerine mensup olmayan Akıncılar, silahlarını kendileri temin eder, Rumeli'de sınır boylarına yakın yerlerde otururlar ve düşman topraklarına akınlar yaparlardı.

Dünya edebiyatına dair 20 ilginç bilgi

Sultan I. Ahmed'in ve Kösem Sultan'ın oğlu olarak dünyaya gelen IV. Murad, tahta geçtiğinde henüz 12, yaşamını yitirdiğinde ise 28 yaşındaydı. Ancak genç yaşına rağmen devlet düzenini yeniden tesis etmiş, İran seferlerinde elde ettiği başarılarla doğu sınırlarını güvence altına almıştı.

Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı tarihinin en uzun süre padişahlık yapan hükümdarıydı. 46 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hüküm süren Kanuni, yaşadığı devirde yabancılar tarafından "Muhteşem Süleyman" ve "Büyük Türk" unvanlarıyla anılmıştı. Gerçekleştirdiği fetihler ve seferlerle Osmanlı topraklarını 14 milyon 983 bin kilometreye çıkarmıştı.

Sultan III. Ahmet, hüsn-i hat alanında "üstat" mertebesine ulaşmış bir padişahtı. Hükümdarlık yıllarından sonra kendini mushaf yazımına adamış, nakşettiği Kur'an-ı Kerimlerden ikisini Ravza-i Mutahhara'ya vakfetmişti. Ortaya koyduğu eserlerle Osmanlı'nın en iyi ilk üç "hattat padişahı"ndan biri olarak anılmış, döneminde inşa edilen pek çok caminin levhası onun elinden çıkmıştı.

Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgi

İlk İslam fetihlerinin son halkasını oluşturan Endülüs, muhteşem bir medeniyete ev sahipliği yapmış; Müslümanların ve gayrimüslim tebaanın çeşitli sahalardaki faaliyetleriyle yüksek ve parlak bir ilim merkezi haline gelmişti. Avrupa'nın "karanlık çağı" yaşadığı dönemde ilim Endülüs'ten yayılmaya başlamış, Müslüman âlimlerin keşifleri pek çok alanda öncü olmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN