Arama

Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgi

Endülüs'ün, ilim ve bilimde Avrupa'nın Orta Çağ karanlığını yaşadığı dönemde dünyayı aydınlattığını biliyor musunuz? Ya da Mekke adının geçtiği bilinen en eski belgenin hangi yüzyıla ait olduğunu? Veya Osmanlı Devleti'nde ilk kâğıt paranın hangi padişah döneminde basıldığını? Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgiyi derledik.

Moğollar tarafından 1258 yılında tahrip edilmesinin öncesinde Bağdat'ta 36 kütüphane ve yüzün üzerinde sahaf bulunuyordu.

Orta Çağ'ın en büyük seyyahı İbn Battuta, 1304 yılında Tanca'da doğdu. 21 yaşında Hacca gitmek amacıyla başlayan yolculuğu tam 29 yıl sürdü.

813 yılından itibaren 20 yıl hükümdarlık yapan Halife Memun döneminde Darülhikme, her bilim dalı için ayrı bir ek bina yahut bölüm eklenmek suretiyle genişletildi.

Tarihteki ilk eczaneler 9'uncu yüzyılda, Bağdat'ta kuruldu. Eczacılar karmaşık ilaçları hazırlama ve saklama gibi babadan oğula aktarılan birtakım bilgi ve becerilere sahipti.

Osmanlı bilgini Takiyyeddin Muhammed bin Ma'ruf, Nabulus'ta kadı olarak 1559'da mekanik saatler hakkında bir kitap kaleme almıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN