Kum Tufanının Arasındaki Antik Şehir: Petra
Petra, Ürdün'ün güneyinde yer alan antik şehirdir. Muhteşem kumtaşı kanyonları ve yapılarıyla ünlüdür. M.Ö. 4. yüzyılda Nebatiler tarafından kurulan bu antik şehir, ticaret yolu üzerinde stratejik bir konumda bulunması nedeniyle zengin bir kültürel mozaiğe sahiptir. İşte, tüm merak edilenleri ile Petra Antik Şehri...
Giriş Tarihi: 17.09.2023
12:57
Güncelleme Tarihi: 17.09.2024
09:06
◼ Petra'nın en ünlü yapısı, Arapça'da "El-Hazne " olarak bilinen, "Hazine " anlamına gelen bir kelimeyle adlandırılmıştır. Bu isim, yerli halkın esasında bir mezarın içinde saklı bir hazine olduğuna inandığı eski zamanlara dayanmaktadır.
◼ Ancak günümüzde arkeologlar, bu yapının aslında bir mezar olduğunu ve ustaca inşa edildiğini söylemektedirler. Mezarın ön cephesi 25 metre genişliğinde ve 39 metre yüksekliğindedir ve iki katlı olduğu görülmektedir. Bu yapı, bir usta zanaatkarın elinden çıkmış bir sanat eseri olarak kabul edilmektedir.
◼ "Gül kırmızı şehir " olarak da adlandırılan antik kent, şehrin birçok yapısının oyulduğu kayaların renginden dolayı bu adla da ünlenmiştir. Petra antik kentinde tiyatro, ev, tapınak gibi yapılar kireç taşına oyma tekniği kullanılarak yapılmıştır.
TÜRKİYE'NİN ANTİK MİRASLARI: KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN KENTLER
◼ Nebatiler , Petra şehrine etki eden birçok kültürün değerlerini taşıyan bir topluluktur. Öyle ki Petra gibi bir kenti inşa etmeleri onların medeniyet noktasında ne denli ileride olduğunu gösterir.
◼ Özellikle ticaret yolu üzerinde bulunmalarının etkisiyle, Antik Yunan, Mezopotamya, Roma ve Mısır kültürlerini harmanlayarak bu şehirde bir kültür mozaiği oluşturmuşlardır.
◼ Akabe Körfezi ile Lut Gölü arasında yer alır. Yunanlıların Petra olarak adlandırdığı, Arapların ise Rekem olarak isimlendirdiği kaydedilir. Bu isim Musa vadisinde kaya duvarına yazılmıştır.
ŞEHİR VE MEDENİYET
◼ Zamanla göçebe hayatı bırakıp kaya meskenlerinde yaptıkları oyuklara yerleşen Nebati halkı , daha sonra bu oyukları daha gelişmiş bir yaşam alanları olarak geliştirdi.
◼ Petra'nın olası dış tehdit ve istilalara karşı vadinin kuzey ve güney i boyunca duvarlar inşa edilmiştir. İnsanların su kaynaklarına kolay ulaşımı sağlamak için su kanalları ve sarnıç sistemleri yapılmıştır.