Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Kur’an’da bahsi geçen peygamberlerin anlatıldığı Ebla tabletleri

Kur’an’da bahsi geçen peygamberlerin anlatıldığı Ebla tabletleri

1974-75'te yapılan arkeolojik kazılar neticesinde Suriye'nin İdlib bölgesinde yalnızca Asur, Sümer ve Babür uygarlıklarının değil kültür bakımından zengin ve bilinmeyen bir uygarlığın izine daha rastlanıldı: Ebla Krallığı… Bu arkeolojik kazılarda Ebla Krallığı'na ait 20 bin kadar da tablet ortaya çıktı. Peki, bu tabletlerin dünya tarihi açısından önemi ve gizemi neydi? Tabletlerde, Kur'an-ı Kerim'deki hangi peygamberlerin ismi geçiyor ve hangi olaylar yer alıyordu?

  • 5
  • 13
EBLA TABLETLERİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
EBLA TABLETLERİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Ebla tabletlerinin bulunma hikayesi

🔍Avrupa'nın en eski üniversitelerinden olan Roma'daki La Sapienza'da görevli Paolo Matthiae adında 24 yaşındaki genç bir arkeolog, 1963'te Suriyeliler'den İdib'de kazı yapma izni aldı.

🔍Şehrin dışında, Halep'in 55 kilometre kadar güneydoğusunda bulunan "Tel Mardih"i kazmaya başladı.

Bilinmesi gereken 10 temel arkeolojik yapı

🔍Matthiae'nin Tel Mardih'te bulmaya başladığı eserler, dünyanın eski kültürlerinden birini, medeniyet tarihini baştan aşağı değiştirecek ve bölgede sadece Sümer, Babil ve Asur uygarlıklarının değil, "Ebla" adında kültür bakımından zengin ve renkli bir başka uygarlığın da yaşamış olduğunu ortaya çıkartacaktı!

🔍Genç arkeolog kazılara devam ettikçe Ebla'nın sırrı yavaş yavaş kendisini açığa çıkarmaya başladı. Bölgede milâttan önce 2500'den itibaren genişlemeye ve güçlenmeye başlamış bir krallık yaşamıştı, 900 sene gibi uzun bir müddet bölgenin hakim gücü olmuş ve Hititler tarafından ortadan kaldırılmıştı.

🔍Matthiae, bölgede yaptığı kazılarda Ebla Krallığı'nın 20 bin civarında tabletten oluşan arşivini bulmuştu. Bu arşiv, aynı zamanda diğer arkeoloji uzmanlarının üç bin yıldan beri bildikleri bütün çivi yazılı metinlerin çok daha fazlasıydı.

Farklı dile ait olan bu tabletler nasıl çözümlendi?

🔍Tabletlerdeki yazılarda iki dil ortaya çıkmıştı, Ebla diline fonetik yani ses olarak temsil eden Sümerce ve daha önce bilinmeyen bir dil kullanılan Sümer çivi yazısı…

🔍Tabletler hakkında bilgilere ulaşabilmek için öncelikle Ebla dili üzerinde çalışılması gerekiyordu.

🔍Tabletlerin hepsi MÖ 2500 ve şehrin yıkıldığı MÖ 2250 yılları arasında tarihlendi. Roma Üniversitesi'nde genç bir Asuroloji uzmanı olan Giovanni Pettinato, bu iki dilli tabletleri kıyaslamalı bir şekilde çözmeyi başardı. Tabletlerin çözülmesi Ebla Krallığı başta olmak üzere pek çok sırrı da açığa çıkarıyordu.

Gizemi çözülemeyen 20 arkeolojik keşif

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN