Kutsal topraklarda yıkılan son Osmanlı: Ecyad Kalesi
Osmanlı Devleti 1781 yılında, Kabe'yi düşman saldırılarından korumak için Ecyad Kalesi'ni inşa etti. Özellikle l. Dünya Savaşı'nda "Türk Garnizonu" olarak kullanılan kale, kutsal toprakların muhafazasında kilit rol oynadı. Peki, 2002 yılında yıkılarak yerine Mekke Tower'ın inşa edildiği Ecyad Kalesi'nin özellikleri nelerdi?
Giriş Tarihi: 02.08.2022
13:21
Güncelleme Tarihi: 02.08.2023
08:28
🔹 Osmanlı padişahları kutsal toprakları imar ederek , yatırım yaparak kendi güç ve iktidarlarını devam ettirdi ve hilafet prestijlerini sürekli kıldılar .
🔹 Bölgede kurdukları vakıflarla da kutsal beldelere gelen yardımların verimli bir şekilde kullanılmasını sağladılar.
İslam mimarisinin kıblesi: Kabe
🔹 Ecyad Kalesi de Osmanlının kutsal topraklarda Kabe'ye gerçekleşebilecek saldırılara karşı Kabe'nin hemen yanı başındaki tepeciğe kurulmuş stratejik bir üstü.
🔹 1781 yılında Mekke'de inşa edilen Osmanlı kalesi, özellikle l. Dünya Savaşı'nda kutsal ve manevi bir değer olarak korunması gereken Kabe'nin muhafızı olma görevini yerini getirdi.
🔹 İngilizler , Arap Yarımadası'nda stratejik faaliyetler sürdürerek Araplarla iş birliği yapmayı hedeflediler.
🔹 Bu noktada Ecyad Kalesi ve Kabe-i Muazzama için hayatları pahasına mücadele eden Osmanlı neferleri nin yüksek çabası, uzun yıllar bu topraklara namahrem ellerin değmesine engel olmaktı.
Mekke ve Medine'nin 140 yıllık tasvirleri
🔹 10 Haziran 1916 yılında Mekke Şerifi Hüseyin, Türkleri hedef alan cihat fetvasını yayımlamasıyla, Mekke'de Osmanlı İmparatorluğu aleyhine bir isyan patlak verir. Ecyad Kalesi merkezinde konuşlanan Türklerin teslim olması istenir.
🔹 Ancak mübarek toprakları bırakmak istemeyen Osmanlılar, teslim olmaz ve çatışma başlar. Yirmi dört gün boyunca çetin bir mücadele veren Türk askeri yardım gelmemesiyle gücünü kaybeder.
Mekke Su Yolu'nda iki kadın sultan
🔹 Mekke topraklarını canını feda edercesine muhafaza eden Osmanlı , kutsal topraklardaki hakimiyetini 4 Temmuz 1916'da kaybeder. Mekke topraklarındaki Osmanlı egemenliğinin sona ermesiyle beraber, Ecyad Kalesi de stratejik önemini yitirir. Kale kısa bir süre içerisinde Suudların hakimiyeti altına girer .
Medeniyetin kökleri: Şehirler
Ecyad Kalesi'nin imarı
🔹 Kutsal topraklardaki imar faaliyetlerine dikkat eden Osmanlı, bu yapıların kereste, demir, tuğla, mermer gibi malzemelerin en iyi cinsini devletin hemen her yerinden ve ihtiyaç duyulduğunda Hindistan'dan getirmekteydi.
🔹 Kabe-i Muazzama 'nın hemen yanı başındaki Ecyad Kalesi'nin imarında da titiz davranan Osmanlı, burada yapılan diğer yapılarda olduğu gibi işçi ve ustaları Şam'dan veya Mısır 'dan getirdi. Ancak yapılacak işlerin çeşitliliğine ve özelliğine göre Anadolu'dan da ustalar gönderildi.
Mekke'nin Fethi bize neler anlatır?