Libya’nın tarihine dair önemli kırılma noktaları
Libya, tarih boyunca Akdeniz'deki stratejik konumu nedeniyle daima önemli bir coğrafya oldu. İslam'ın ilk yıllarından itibaren Müslüman toprağı olan Libya'yı, Haçlı istilasından Osmanlı Devleti kurtardı. Kanuni döneminde yardım isteyen Libya halkının imdadına Turgut Reis yetişti; İtalyanların işgaline kadar bu topraklarda 4 asır boyunca Osmanlı sancağı dalgalandı. Osmanlı'dan koparıldıktan sonra ise bölgede sular hiç durulmadı.
Giriş Tarihi: 23.12.2019
17:45
Güncelleme Tarihi: 24.03.2023
12:11
TRABLUSGARP BEYLERBEYLİĞİ ADI ALTINDA BİRLEŞTİRİLDİ
Turgut Reis, eyaletin fatihi ve ikinci beylerbeyi oldu. Ölümüne kadar 9 yıl boyunca Libya'yı yönetti. 1577 yılında Fizan'ın da Osmanlı hâkimiyetine girmesiyle Türk nüfuzu, Çad Gölü'nden hayli güneye kadar ulaştı.
Bugün Libya çatısı altında bulunan Trablus, Bingazi, Fizan bölgeleri geçmişte birbirinden ayrı ayrı bölgelerdi. Gerçekleştirilen fetihlerle Osmanlı döneminde "Trablusgarp Beylerbeyliği" adı altında birleştiler.
AKDENİZ’E HÂKİMİYETİ NEDENİYLE STRATEJİK AÇIDAN ÖNEMLİYDİ
Topraklarının büyük çoğunluğu çöl olan Libya'da az bir nüfus yaşıyordu. Osmanlı hazinesine katkısı önemli bir katkısı yoktu. Ancak Akdeniz hâkimiyeti sebebiyle oldukça stratejik bir öneme sahipti.
Tanzimat'ın ardından Libya, eyalet sancak, kaza ve nahiyelere ayrıldı. 1830 yılında Fransa'nın Cezayir'i, 1881'de Tunus'u; 1882'de ise İngiltere'nin Mısır'ı işgal etmesi sonucu Osmanlı Devleti'nin Afrika'daki tek toprak parçası Libya oldu.
İTALYA, LİBYA’NIN LİMAN ŞEHİRLERİNİ BOMBALADI
Osmanlı Devleti, Libya'nın elden çıkmaması amacıyla yerli halkı savaşa hazırladı ve çeşitli yerlerde silah depoladı. Ancak İtalya, 29 Eylül 1911 tarihinde Libya'nın liman şehirlerini bombalayarak işgali fiilen başlattı.
İtalyan kuvvetleri, 3-20 Ekim tarihleri arasında Trablus, Derne, Tobruk ve Bingazi'yi ele geçirdiler. Vali vekili Libyalı Miralay Neşet Bey, elinde bulunan olanaklar doğrultusunda bir müdafaa cephesi kurdu ve İtalyanların sahilden içeri sızmasını engellemeye çalıştı.
RODOS VE 12 ADAYI YARDIMLARI KESMEK İÇİN İŞGAL ETTİLER
İtalya, Osmanlı Devleti'nden Libya'ya gelebilecek silah ve mühimmat sevkini önlemek için 24 Nisan 1912'de Rodos'u ve 12 Adayı işgal etti.
İttihatçı subaylar Enver, Halil (Kut), Mustafa Kemal, Fethi ve Rauf Beyler o dönemde, Mısır ve Tunus üzerinden "gazeteci" hüviyeti ile Libya'ya geçtilerse de; gerçekleştirdikleri direniş harekâtları sonuçsuz kaldı.
BALKAN SAVAŞI NEDENİYLE LİBYA DAHA FAZLA SAVUNULAMADI
1912 yılında Balkan Savaşı'nın başlaması nedeniyle Osmanlı Devleti, Libya'yı savunamayacağını anladı.
15 Ekim 1912 tarihinde gerçekleştirilen Uşi Anlaşması ile Libya, Rodos ve 12 Ada, Halife'nin nüfuzu bâki kalmak ve vergi vermek şartıyla İtalyanlara bırakıldı.