Arama

ll. Abdülhamid’in Orta Doğu’ya attığı düğüm: Petrol

20. yüzyılda makine teknolojisinin yaygınlaşması ile sıvı enerjide temel yakıt olarak petrole olan ihtiyaç dünya üzerinde had safhaya ulaşmıştı. Gelişmiş sanayilerini beslemek ve daha da ileriye taşımak için emperyalist ülkeler o dönemde Osmanlı hakimiyetinde bulunan petrolün ana vatanı Mezopotamya topraklarına gözlerini dikmişlerdi. Durumun vahametinin farkında olan Sultan ll. Abdülhamid Han bölgeyi büyük bir koz olarak elinde tutmuş, stratejik hamleleri ve ince hesapları ile büyük oyunu yönetmiş idi.

🔸 ll. Abdülhamid, Mezopotamya'da var olan petrol kaynaklarının ve bölgede doğacak olan sömürü yarışının çok evvelden farkına varmıştı.

🔸 Ulu Hakan, emperyalist devletler adımını atmadan evvel, Osmanlı'da yüzyıllardır gelen bir geleneği değiştirerek, Hazine-i Hassa'nın mülk ve gelirlerini idare etmek üzere bir bakanlık oluşturdu.

Küresel durgunluğa giden yol: Pandemi ve petrol savaşları

🔸 Bunun üzerine Batılı emperyalistler bölgedeki petrol tespitini yapabilmek için gezgin, arkeolog gibi farklı kılıklar içerisinde Mezopotamya topraklarına sızma girişimlerinde bulunmaya başladı.

🔸 İngiltere'nin arkeolojik kazılar başlığı altında ll. Abdülhamid'den talep ettiği iznin esasında bölgedeki zenginliklerin keşfi olduğu Ulu Hakan'ın oldukça iyi bildiği bir gerçekti.

Ahmet Kabaklı'nın Kültür Emperyalizmi eserinden dikkat çeken cümleler

🔸 ll. Abdülhamit Batılı güçlerin gezi taleplerini kabul ediyordu. Ulu Hakan onlarla iyi ilişkiler kurmak adına bu faaliyeti yaparken aynı zamanda, Hazine-i Hassa Nazırı Agop Paşa'ya Musul'da petrol gazının aranması emrini gönderiyordu.

🔸 Bu sayede Musul'da elde edilecek petrollerin ve gelirin Hazine-i Hassa'ya akmasını sağlıyor, bölgede elde edilecek değerin üçüncü şahıslara aktarılmasına engel oluyordu.

Klasik Türk Müziğine katkı sağlayan Ermeni bestekârlar

🔸 Sultan II. Abdülhamid, Musul'daki petrollere dair en ince bilgileri bölgeye gönderdiği araştırmacıları sayesinde öğrenmesinin ardından, çeşitli şirketlere petrolün çıkarılması ve değerlendirilmesi için imtiyaz verir.

🔸 Ulu Hakan esas gelirin Hazine-i Hassa'ya aktarılmasını sağlarken, İngiltere, Almanya ve Fransa'yı bölgedeki stratejik hamleleriyle birbiriyle çatışma ortamına düşürüyordu.

Mısır'ın seçilmiş ilk lideri Muhammed Mursi

🔸 ll. Abdülhamit görünürde Batılı devletlerle petrol üzerinden iyi ilişkiler kuruyor fakat oyunun arka planında geliri Hazine-i Hassa'ya ustalıkla aktarmayı başarıyordu.

🔸 Petrol, emperyalist güçlerin hırsla atıldıkları bir yem olarak, hem nihayet yakınında oldukları hem de tamam itibariyle elde edemedikleri bir düğüme dönüşüyordu.

Abdülhamid'in hayatı hakkında 33 ilginç gerçek

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN