Madagaskar Müslümanları ve Anadolu halkına yaptıkları yardımlar
Dünyanın en büyük dördüncü adası, Asya ile Afrika'yı buluşturan Madagaskar; doğal güzellikleri, endemik biyo-çeşitliliği ve farklı toplum yapısıyla "yeryüzünün saklı cenneti" olduğu kadar, Osmanlı dönemindeki yardımlarıyla da ön plana çıktı. Milli Mücadele'de Anadolu halkının her daim yanında olmuş ve ellerinden gelen her yardımı yapmışlardı. Madagaskar Müslümanları ve Anadolu halkına yaptıkları yardımlar hakkında bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 14.01.2020
09:28
Güncelleme Tarihi: 14.01.2020
10:08
Madagaskar hakkında kültürel bilgiler
Asya ile Afrika'yı buluşturan Madagaskar , doğal güzellikler, endemik biyo-çeşitliliği ve farklı toplum yapısıyla "yeryüzünün saklı cenneti " olarak biliniyor. Yüz ölçümü açısından dünyanın en büyük dördüncü adası olan Madagaskar, Hint Okyanusu'nun batı kısmında bulunuyor. Mozambik Kanalı ile Afrika kıtasından ayrılan Madagaskar, yaklaşık 592 bin kilometrekare ile Türkiye'ye göre daha küçük bir yüzölçümüne sahip. Başkenti Antananarivo olan Madagaskar'ın nüfusu 24 milyon civarında.
Hint Okyanusu ile Mozambik kanalı arasında kalan Madagaskar'ın kara sınırı bulunmazken komşuları arasında Komor, Mauritius ve Reunion Adaları yer alıyor. Başkent Antananarivo'da yaklaşık 1,5 milyon kişi yaşarken ülke nüfusunun 25 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.
Madagaskar ya da halk arasında bilinen ismiyle "Mada ", ilk bakışta diğer ada ülkelerine benzetilse de bitki örtüsü ve barındırdığı hayvan çeşitliliği açısından diğerlerinden ayrışıyor.
Sürüngenlerden, sivrisineklere, kurbağalardan kelebeklere geniş canlı çeşitliliğinin olduğu ülkede biyolojik çeşitliliğin yüzde 80'inin endemik olduğu biliniyor.
Yaklaşık 18 etnik kökenli grubun birlikte yaşadığı ülkede nüfusun büyük bölümü Merinalardan oluşuyor. Merinaların yanı sıra Bertsileolar, Sakalavalar ile Endonezyalılar, Fransızlar ve Hintler de ülkedeki diğer etnik kesimler arasında bulunuyor.
Fransızcanın resmi dil olduğu Madagaskar'da halkın önemli bölümü diğer resmi dil Malgaşça adı verilen ülkeye özgü yerel dili günlük hayatta sıkça kullanıyor. Ülkede Hristiyanların yanı sıra Müslümanlar da bulunuyor.
Çok partili bir siyasi sistemin bulunduğu Madagaskar , yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Madagaskar'da, cumhurbaşkanının kapsamlı yetkilere sahip olduğu bir yönetim şekli mevcut. "Faritra " adı verilen 22 bölgeye ayrılmış ülkede, devlet başkanı seçimi beş yılda bir yapılıyor.
Türkiye 2010 yılında Antananarivo Büyükelçiliği'ni hizmete açtı, benzer şekilde Madagaskar yetkilileri de Türkiye'de bir büyükelçilik açma isteklerini resmi olarak dile getirdiler. 2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan kalabalık bir bakan heyeti ile Madagaskar'a ziyaret gerçekleştirdi, ziyarette iki ülke arasında diplomasi, ekonomi ve insani yardım alanlarında dört ayrı antlaşma imzalandı.
Ayrıca çeşitli kamu kuruluşları ve bağımsız sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yürütülen kalkınma projeleri ve insani yardım faaliyetleri de iki ülke ilişkilerinin güçlenmesi noktasında önemli katkılar sağlamaktadır.
2000'li yılların başlarında yıllık 3 milyon doları bulmayan ticaret hacmi, 2006 yılında 10, 2010 yılında 28 milyon dolara yükseldi, son olarak 2017 yılında da 64 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'den Madagaskar'a ihraç edilen başlıca ürünler; hububat, demir-çelik, elektronik cihazlar, motorlu taşıtlar; başlıca ithal ürünler ise sebze, deri, baharat ve minerallerdir.