Makedonya'daki Osmanlı yadigarı camiler
Osmanlı döneminde Makedonya'da pek çok mimari eser yapıldı. Bunların önemli bir kısmı tahrip edilmiş olsa da halen bu bölgelerde çok sayıda ata yadigarı eserler mevcut. Makedonya'da Osmanlı döneminden kalan pek çok mimari eserden bir kısmı UNESCO tarafından koruma altına alındı. İşte Makedonya'daki Osmanlı yadigarı camilerden örnekler…
Giriş Tarihi: 27.11.2019
15:01
Güncelleme Tarihi: 27.11.2019
15:23
II. Murad tarafından Üsküp'te inşa edilmiş bir camidir. Günümüze ulaşabilenlerin en eskisidir. Hünkâr Camisi, Cami-i Atik ya da Eski Cami olarak da bilinir. Tarih boyunca üç yangın, iki büyük deprem, dört savaş geçirmiş; bugünkü görünümünü 18. yüzyılın başlarında gerçekleştirilen onarımdan sonra almıştır. Üsküp Saat Kulesi de cami külliyesi içinde yer alır.
Üsküp şehrinin kuzeyinde bulunan, UNESCO tarafında koruma altına alınmış bir Osmanlı dönemi camisidir. Rumeli beyi ve Üsküp valisi Yahya Paşa tarafından inşa edildi. Evliya Çelebi'nin aktardıklarına göre bir kubbeye sahipti. 1689'da çıkan yangın nedeniyle tahrip olan camiye, 1720 yılında bir çatı eklendi. Çoğu kez restore edildi. Caminin taş minaresinin uzunluğu 45 metreye ulaşmakta, külah ile birlikte ise 55 metreyi bulmaktadır.
Alaca İshak Bey Camii , Makedonya'nın Üsküp şehrinde bulunan, Osmanlı döneminde İshak Bey tarafından yaptırılan camidir. 1538 veya 1539 yılında Osmanlı uç beyi İshak Bey tarafından yaptırılmıştır. 1519 tarihli kitabesinde İshak Bey'in torunu İshak Bey tarafından genişletildiği belirtilmektedir. Caminin yanındaki kitabesiz mermer türbenin İshak Bey'e ait olduğu tahmin edilir.
Makedonya'da Üsküp şehrinin 10 km. kadar dışında, Kalkandelen'e giden eski anayolun kenarındaki Saray köyünde bulunan cami, Hüseyin Şah tarafından yaptırılmıştır. 1963 Üsküp depreminde zarar gören mâbed ancak 1977'de Tarihî Eserler Koruma Kurumu'nun hazırlattığı proje uyarınca restore edilmiştir.
Makedonya'nın Manastır şehrinde 1561-62 yılında Kadı Haydar Efendi tarafından yaptırılan camidir. 1912'de Osmanlı'nın bölgeden çekilmesinden sonra cami bakımsız kalmış, Türkiye tarafından restore edilerek 104 yıl sonra 4 Kasım 2016'da yeniden ibadete açılmıştır.
Bunların yanı sıra Dükkâncık Camii, Manastır'daki İshakıye Camii, Hasan Baba Camii, Hamza Bey Camii, Kalkandelen'deki Paşa Camii, Pirlepe'deki Çarşı Camii, İştip'teki Hüsameddin Paşa Camii, ve Köprülü'deki Fâzıl Ahmed Paşa Camisi'ni örnekler arasında vermek mümkündür.