Arama

Malhun Hatun kimdir?

Malhun Hatun, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin hanımı ve ikinci padişah Orhan Gazi'nin annesi olarak bilinir. Malhun Hatun ile Osman Gazi'nin evliliği siyasi bir etkiye sahiptir. İşte Osman Gazi'nin ilk eşi Malhun Hatun hakkında tarihi bilgiler...

Osman Gazi Türbesi, Bursa

Malhun Hatun'un isminin ilk sırada kaydedilmesi, onun Osman Bey'e çocuk veren ve o sırada hayatta bulunan hanımı olduğunu akla getirir. Bu kayıttan ve Osmanlı tarih geleneğinden akseden rivayetlerden hareketle onun Orhan Bey'in annesi olduğu hususu genel kabul görür.

10 soruda Osman Gazi ve Osman Beyliğinin kuruluşu

  • 4
  • 11
Malhun Hatun'un Osman Bey ile evliliği
Malhun Hatun’un Osman Bey ile evliliği

Osman Gazi

Malhun Hatun'un Osman Bey ile evliliği *Tevârîh-i Âl-i Osman'da şöyle anlatılır: "Şeyhe haber virdi. Şeyh eydür: "Oğul Osman! Padişâhlık sana ve nesline mübârek olsun ve benüm kızım Malhûn senün helâlin oldı." der.

*Tevârîh-i Âl-i Osman, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan başlayarak yazılan bazı tarihlerin ortak adı.

  • 5
  • 11
Âşıkpaşazâde, Malhun Hatun'u nasıl anlattı?
Âşıkpaşazâde, Malhun Hatun’u nasıl anlattı?

Osman Gazi Türbesi, Bursa

İlk Osmanlı tarihçilerinden Âşıkpaşazâde, Malhun Hatun'u Şeyh Edebâli'nin kızı diye gösterir. Osman Bey'in gördüğü rüyayı büyük bir devletin doğuşunun müjdecisi olarak yorumlayan Şeyh Edebâli'nin kendisine kızını verdiğini kaydeder. Ayrıca Şeyh Edebâli ile Malhun Hatun'un bir iki ay arayla vefat ettiklerini ve onlardan üç ay sonra vefat edecek olan Osman Bey'in her ikisini Bilecik'te kendi elleriyle defnettiğini ekler.

  • 6
  • 11
Şeyh Edebâli'nin Osman Gazi ile tanışması
Şeyh Edebâli’nin Osman Gazi ile tanışması

Orhan Gazi

Edebâli Osman Gazi ile Bilecik'te tanışır. Âlim ve sufileri çok seven Osman Gazi, mübarek günlerde şeyhin zaviyesine giderek dinî ve idarî konularda her zaman onun görüşlerine başvururdu.

Orhan Gazi Türbesi, Bursa

Edebâli mutasavvıf olması yanında ilk Osmanlı kadısı ve müftüsüdür. Döneminin birçok fakihi ile görüşmüş ve onlardan ders almış, çok sayıda talebe yetiştirmiştir. Edebâli uzun bir ömür sürdükten sonra 726 yılında vefat eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN