Mardin’de Artuklu mührü: Kasımiye Medresesi
Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin, şehir dokusu, sokakları ve kültürü ile diğer kentlerden sıyrılan kadim bir beldedir. Sümerlilerden Osmanlı'ya kadar dünya tarihinin önemli devletlerinin hüküm sürdüğü bu kızıl topraklar, birbirinden farklı mimari üslupla imar edilmiştir. Artukluların miras bıraktığı Kasımiye Medresesi ise uzun yıllar Güneydoğu bölgesinde ilmin merkezi olur.
Giriş Tarihi: 04.01.2023
11:24
Güncelleme Tarihi: 12.09.2024
17:05
🔵 Medresedeki odaların kapıları bir metreden biraz daha yüksektir.
Odaya giren kişinin eğilerek girmesi için düzenlenen bu kapılar, öğrencinin hocaya hürmetini simgeler.
🔵 Kesme taş duvarlarla inşa edilen Kasımiye Medresesi'nin kubbeleri yivleme tekniği ile yapılan dilimlerden oluşur.
📌 Bir Bilgi Yivleme tekniği, Mardin'in o döneme ait yapılarında uygulanan bir gelenektir.
İslam uygarlığı ile mükemmel forma ulaşan kubbe mimarisi
🔵 Kasımiye Medresesi 'nin avlusunda yer alan havuz ve eyvandaki çeşme, mimari öğe olmasının yanı sıra betimleme unsurlarının da parçalarıdır . Mimari sistemde, çeşmeden akan su, kanallarla bağlı üç havuzu dolaşır.
🔵 Medresede yer alan bu üç havuzda suyun aktığı yer doğumu, döküldüğü ilk ve küçük havuz gençliği, ikinci ve büyük olan havuz olgunluğu, dar olan ise ölümü temsil eder. Su kanallar aracılığıyla son olarak toprağa dökülür.
📌 Bir Bilgi: Kasımiye Medresesi'nde yer alan bu betimleme, Mardin'deki Zinciriye Medresesi ve Ulu Camii'nin avlularında da bulunur.
Medeniyetleri buluşturan kadim şehir
🔵 Eşsiz mimari detaylarla bezeli Kasımiye Medresesi , Mardin'in yüzlerce yıl efsanelere, masallara, acı ve tatlı olaylara sahne olan Mezopotamya Ovası'na karşı müthiş bir manzaraya sahiptir.
🔵 Medresenin güney cephesi engin bir denizi andıran Mezopotamya Ovası'na tepeden bakar. Şehir içinde ulaşımı oldukça kolay bir yerde olan Kasımiye , ziyaretçileri için gönülleri rahatlatan bir enstantene sunuyor.
GAP Turu rota tavsiyeleri