Arama

Matematik dehası: Gelenbevi

Müslüman bilim insanları, tarihin her döneminde önemli işlere imza atmışlardır. Bu isimlerden biri de Osmanlı Devleti'nin içeride ve dışarıda zorluklar yaşadığı dönemde yetişen Gelenbevi'dir. Matematik ve mantık alanında yaptığı çalışmalarla riyaziyat ilmine damga vuran bilim insanı, özellikle kaleme aldığı logaritma risalesi ile anılır. İşte İsmail Gelenbevi'nin hayatı...

Huzur derslerine katılır

🔷 Bir Osmanlı devlet geleneği olan "huzur dersleri" Ramazan ayında padişahın huzurunda yapılan tefsir dersleridir. Kur'an ayetleri üzerine yapılan bu derslerde, yüce kitabın daha iyi anlaşılması hedeflenir.

🔷 Dönemin büyük alimlerinin yer aldığı bu derslere, İsmail Gelenbevi de davet edilir. Matematik ve mantık alanındaki çalışmalarıyla bilinen hoca, farklı bakış açısıyla padişahın huzurunda bulunan derslere katılır.

📌Bir bilgi: Huzur dersleri

Ramazan ayının içerisinde pazartesi ve perşembe günleri yapılan dersler öğleden ikindiye dek sürer, ayetler üzerine konuşulur ve tartışılırdı. Özel seçilen alimlerin yer aldığı sohbeti padişah özenle takip ederdi.

Padişah huzurunda tefsir ilmi: Huzur dersleri

Anadolu'ya logaritmayı öğreten kimse

🔷 Gelenbevî, matematik konusundaki dehasını ortaya koyar ve bu alanda meydana gelen gelişmeleri takip eder. Logaritma cetvellerinin nasıl kullanılacağı hususunda yazdığı, Logaritma Şerhi adıyla da tanınan Şerh-i Cedâvili'l-ensâb adlı Türkçe eseri ülkemizde logaritma ile ilgili ilk eserdir. Bugün İsmail Efendi'yi bu kadar çok hatırlatan en büyük eseri de budur.

🔷 Eserde sayı sistemleri ve bunların özellikleri üzerinde durulur. Ayrıca söz konusu cetvellerin kullanılışı ve bunlarla yapılan çeşitli matematik işlemleri hakkında bilgi verilmektedir.

🔎 Bir bilgi: Logaritma ne işe yarar?
17. yüzyılın başında keşfedilen logaritma, uzay biliminde, bankacılık sektöründe, askeriyede, deprem şiddeti hesaplamalarında, kimya alanında, denizcilikte ve biyolojide kullanıldığı görülür.

Matematik ilmine yön veren 10 Müslüman alim

III. Selim'in ilgisi

🔷Gelenbevi, askeri alanda da önemli işlere imza atar. III. Selim döneminde Kağıthane'de gerçekleşen bayramlaşma töreninde humbaracıların başarısız atışlar yapmasına üzülen padişah, istikamet hesaplarının doğru bir şekilde yapılmasını emreder.

🔷 Bunun üzerine Osmanlı devlet adamları, Gelenbevi'yi padişahın huzuruna getirir. O da ilmini konuşturarak toplardaki açı hatalarını ince matematiksel hesaplarla düzeltir. Böylelikle atışların tam isabet kaydedilmesini sağlar.

II. Abdülhamid'in gözde semti: Kağıthane

  • 10
  • 13

Padişahın taltifi

🔷 Osmanlı yenileşme hareketlerinin öncü padişahlarından biri olarak kabul edilen ve bu yolda büyük çabalar sarf eden III. Selim, top atışlarındaki sorunu ülkesindeki bir alimin çözmesine çok sevinir.

🔷 Padişah, bu başarısından ötürü kendisini çeşitli hediyelerle ödüllendirir ve isteği üzerine Gelenbevi'yi Mora'nın Yenişehir kentine kadı tayin eder.

III. Selim'in bilinmeyen yönü

  • 11
  • 13

Vefatı

🔷 1790 yılında Yenişehir'e atanan Gelenbevi, vazifesini sürdürdüğü sırada devrin şeyhülislâmı Hamîdîzâde Mustafa Efendi'den hilâl konusunda hesaba dayanan görüşlerini ağır şekilde eleştiren, resmî bir yazı alır.

🔷 Haksız olduğu ifade edilen tenkit karşısında çok üzülmesi nedeniyle beyin kanaması geçirerek felç olur. Kısa bir süre sonra 1791 yılında Yenişehir'de vefat eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN