Arama

Mazlum ve mağrur Halep’in cesur önderi Nureddin Zengi kimdir?

Orta Doğu'nun siyasi tarihinde önemli bir etkisi olan Nureddin Mahmud Zengi, Haçlılara karşı başarılı savaşlar verdi. Eğitime olan sevgisi ile Şam, Halep, Hama, Humus ve Baalbek şehirlerinde medreseler inşa etti. Hadis öğrenimi için yaptırılan ilk medrese olan Daru'l-Hadis'i kurdurdu ve birçok kitap vakfetti. Dindar ve adaletli bir hükümdardı. Bu nedenle kendisine halkı tarafından adil hükümdar lakabı verildi. İşte, mazlum ve mağdur Halep'in cesur önderi Nureddin Zengi hakkında tarihi bilgiler...

  • 3
  • 20
İnşa ettiği ilim yuvaları
İnşa ettiği ilim yuvaları

Zengi, "bir ayağını Halep'te tutarak Müslümanları birleştiren, zillet örtüsünü üstlerinden atan, değerler bağını yeniden yeşerten bir önder"di. Zengi, elliden fazla beldeyi Haçlıların işgalinden kurtardı, bunun yanı sıra inşa ettiği medreseler, camiler, külliyeler ve diğer kurumlarla Sünnî uyanışa da can verdi.

  • 4
  • 20
Kudüs'ün kurtarılmasına zemin hazırladı
Kudüs’ün kurtarılmasına zemin hazırladı

Nûreddin Mahmud Zengî Türbesi'nin içindeki sanduka

Nûreddin Mahmud Zengî'nin siyasî açıdan üç hedefi vardı. Bunlar, Suriye kıyılarına ve Sînâ yarımadasına sıkıştırmış olduğu Haçlı devletlerini ortadan kaldırmak, Mısır'daki Fâtımî Devleti'ne son verip İslâm dünyasını Abbâsî halifesinin şahsında birleştirmek ve İstanbul'u fethetmekti. Abbâsî halifesine yazdığı bir mektupta ortaya koyduğu bu üç hedeften ikincisini gerçekleştirmiş, Haçlı devletlerini bütünüyle ortadan kaldıramamışsa da Kudüs'ün kurtarılmasına zemin hazırlamıştır. Kudüs'ün fethedileceğine inandığından Mescid-i Aksâ'ya konulmak üzere Halep'te sanat değeri çok yüksek bir ağaç minber yaptırmıştır. Selâhaddîn-i Eyyûbî'nin Kudüs'ü fethettiğinde Mescid-i Aksâ'ya koydurduğu bu minber 1969'da bir yahudi tarafından çıkarılan yangında yanmıştır.

Gençlik döneminde askeri bakımdan temayüz ettiği ve babası İmâdüddin Zengî'nin yanında zaman zaman savaşlara katıldığı bilinmektedir. Babası İmâdüddin 1146 yılında Caber Kalesi'nin kuşatılması sırasında hayatını kaybedince, Halep'e gitti. Kardeşi Seyfeddin Gazi de Musul'a yerleşti ve atabeylik toprakları ikisi arasında paylaştırıldı.

  • 6
  • 20
Haçlı kuşatmasını dağıttı
Haçlı kuşatmasını dağıttı

İmâdüddin Zengi'nin hayatını kaybetmesini fırsat bilen Tel Başer'deki Haçlı ordusunun komutanı II. Joscellin, Edessa'yı (Urfa) kuşattı. Bunun üzerine harekete geçen Nureddin, Haçlı kuşatmasını dağıtmayı başardı. 1147 senesinde Halep bölgesine akınlar yaparak Haçlılar'dan Artah, Kafarlasa (Kafe) ve çevresini aldı.

II. Haçlı Seferleri sırasında 1148 senesinde Filistin'e ulaşan Haçlı ordusu, Şam'ı kuşatma altına aldı. Nureddin ve kardeşi Seyfeddin'in birlikleri Haçlı ordusunun bölgeyi iyi tanımamasından da yararlanarak kuşatmayı kaldırdılar. Toulouse kontunun oğlu Bertrand'ın el-Arima kalesini ele geçirmesi üzerine Tripoli (Trablus-Şam) Kontu Raymond, Baalbek'te bulunan Nureddin'e sığındı ve Bertrand'da tutsak edildi. Başka bir Haçlı ordusunu Yagra'da bozguna uğratan Nureddin, 1449 yılında Antakya Haçlı Kontluğu'na yaptığı akınlarla Harım yöresi ve çevresini yağmalatarak İnnib Kalesi'ni kuşattı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN