Arama

Medeniyetimizi besleyen kaynak: Tercüme-i Kitab-ı Coğrafya

Bir medeniyeti kuvvetli yapan kendisini her dem taze tutabilmesidir. Osmanlılar duraklama dönemine girdiklerinde dahi Batı'da olan biten meselelere kayıtsız kalmayarak bilhassa tercüme yolu ile ilmi gelişmeleri yakından takip ettiler. Sosyal ve fenni bilimlere dair pek çok eser bu devirde tercüme edilerek medeniyetimizi besledi. Bunlardan biri de Osman b. Abdulmenan tarafından tercüme edilen "Kitab-ı Tercüme-i Coğrafya" idi.

* Eserde bulunan Dünya haritası

📌 Osman b. Abdülmenan'ın çevirdiği "Tercüme-i Kitab-ı Coğrafya" isimli eserde bu zihin yapısı içerisinde Johann Hübner'in "Kurtze Fragen Aus der Neuen und Alten Geopraphie" adlı telif eserinin tercümesidir.

📌 Eser ana hatlarıyla kıta kıta ve ülke ülke tasnif edilir. Burada öne çıkan; ülkelerin yönetim biçimleri, coğrafi etkenleridir. Eser içerisinde barındırdığı oriijinal çizimler ile de çağdaşlarının önüne geçer.

Bilim ve teknolojide çığır açan Osmanlı âlimleri

* Eserde bulunan Kopernik'in güneş sistemi çizimi

📌 Osman b. Abdülmenan Belgrad divan tercümanıdır. Köprülüzade Hacı Hafız Ahmed Ahmed Paşa'nın isteği üzerine Hübner'in eserini tercüme eder.

📌 Lakin eseri sadece tercüme etmekle kalmaz. Güncel biligileri de kitaba ilave ederek ortaya hacmen ve ilmen daha şamil bir kitap koymaya gayret eder.

Osmanlı'da bilimin temellerini atan alim

* Eserdeki bu çizim gök katmanlarını gösterir.

Eserin bölümleri

Eser var olan ve tespit edilen dünya üzerindeki hemen tüm bölgelere temas eder. Hatta "Arz-ı Mechule" bölümü bilinmeyen, arada kalmış ve hakkında malumat bulunmayan toprakları içerir. Eserin ayrıldığı bölümler;

Dünya'nın şekli

Avrupa ülkeleri

Asya Ülkeleri

Afrika ülkeleri

Yeni Dünya

Arz-ı Mechule

İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfi

  • 6
  • 17
Tercüme-i Kitab-ı Coğrafya
Tercüme-i Kitab-ı Coğrafya

* Eserde ufuk dairesi ve yansımalarını gösteren çizim

Johann Hübner kimdir?

Tarihçi, edebiyatçı ve coğrafyacı gibi sıfatlar ile öne çıkan Hübner, 17 ve 18. yüzyılda yaşayan Alman, Protestan bir bilim adamıdır. Bilhassa atlas ve harita sahasına getirdiği yeniliklerle öne çıkan Hübner, uzun yıllar rektörlük yaptı. 1731 senesinde ölen Hübner, eserleri ve hocalığı ile modern coğrafya alanına ciddi katkı sundu.

Osman b. Abdülmennan kimdir?

1713 - 1785 tarihleri arasında yaşayan Osman, bir mühtedidir. Belgrad civarında yaşayan bir Alman ailesine mensup olan mütercim, Hacı Hafız Ahmed Paşa'nın himayesi altında olup onun isteği doğrultusunda bazı eserleri Türkçe'ye çevirir.

Mühtedi ne demek?

İhtida eden anlamına gelen kelime, Müslümanlığı seçen kişiler için kullanılır.

Osmanlı'nın ilk uzay romanı

* Eserde bulunan ve Müslüman denizciler tarafından kullanılan pusula çizimi

Eserin nüshaları

➡ Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi (iki nüsha)

➡ Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi

Müslüman alimlerin bilim tarihine yön veren uzay çalışmaları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN