Mehmet Akif'in hayatında vazgeçilmez olan dostları
Mehmet Akif'in dostlarına yakın olmak için sık sık ev değiştirdiğini biliyor muydunuz? Milli şairimiz Mehmet Akif için dostluk, hayatının vazgeçilmezlerinden biriydi. İnsanların sosyal statüsüne, yaşam tarzına göre değil, mizaçlarına göre dostluk kurardı. Sizler için Mehmet Akif'in dostlarını derledik.
Giriş Tarihi: 28.12.2019
09:32
Güncelleme Tarihi: 27.12.2021
12:38
Mehmet Akif, Muhammed Abduh'u "Mısır'ın en muhteşem üstadı" olarak andı. Dini meselelerde kolaylık taraftarı olan Akif'in üzerinde etkisi bulunur. Akif, Muhammed Abduh'un içtimai ve felsefi yazılarını tercüme etti.
Mısır Müftüsü ve Ezher Şeyhi olan Muhammed Abduh, 1849 yılında dünyaya geldi. Afgani'nin öğrencisi olan Abduh, geleneksel anlayışa karşı akılcılığın ön plana çıkardı.
Mehmet Akif, Muhammed İkbal'i "garb felsefesini adamakıllı hazmeden yaman şair" ve "asrımızın Celaleddin-i Rumisi" olarak nitelendirdi. Mehmet Akif ile Muhammed İkbal, ortak fikir ve ruh dünyasına sahipti. Öyle ki Mehmet Akif, Hafız Asım'a yazdığı mektupta kendisini Muhammed İkbal'e benzetti.
1873 yılında Siyalkurt'ta doğan İkbal, Müslüman Hintli Mücahitler adıyla yazdığı şiirleri ile Hindistan'daki Müslümanların İngiliz sömürüsüne karşı başkaldırmasında ve Pakistan'ın kuruluşunda büyük tesiri oldu.
Hayatını İslam'a adayan Muhammed İkbal'den alıntılar
Cemaleddin Afgani, Muhammed Abduh'un hocasıydı. Akif'in takdir ettiği Afgani güçlü bir İslam medeniyetini yeniden canlandırmak amacıyla İslam coğrafyasını dolaştı. Batı emperyalizmin karşısında duran Afgani, İslam birliği düşüncesini canlandırıp yaydı.
HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER
Büyük Millet Meclisi'nde Milli Eğitim Bakanı iken Mehmet Akif'i İstiklal Marşı yazması için ikna etti. Akif'in yazdığı bu şiiri, Meclis kürsüsünde okudu.
1885 yılında İstanbul'da doğan Hamdullah Suphi, Milli Mücadele ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaptığı hitabetleri nedeniyle "Milli Hatip" olarak tanındı.