Mehmet Akif'in hayatında vazgeçilmez olan dostları
Mehmet Akif'in dostlarına yakın olmak için sık sık ev değiştirdiğini biliyor muydunuz? Milli şairimiz Mehmet Akif için dostluk, hayatının vazgeçilmezlerinden biriydi. İnsanların sosyal statüsüne, yaşam tarzına göre değil, mizaçlarına göre dostluk kurardı. Sizler için Mehmet Akif'in dostlarını derledik.
Giriş Tarihi: 28.12.2019
09:32
Güncelleme Tarihi: 27.12.2021
12:38
Mehmet Akif'in yakın dostu olan Tevfik, ney hocasıydı. Mehmet Akif, onun ney üflemesini büyük zevkle dinlerdi. Akif onun "üç bin dört yüzüncü tövbesinden istifası münasebetiyle " yazdığı Derviş Ahmet şiirinde Neyzen Tevfik'i anlattı.
Neyzen Tevfik, 1879 yılında İstanbul'da doğdu. Neyzenliğinin yanında taşlamalarıyla ün kazanan şair, 1953 yılında İstanbul'da vefat etti.
Neyzen Tevfik'in tımarhaneden Mehmet Akif'e uzanan yolculuğu
Mehmet Akif'in yaşanılan yüzyılda Müslümanları kötü gidişatına karşı uyarması, onlara yol göstermesine hayran olduğu kişi Abdürreşid İbrahim idi. Süleymaniye Kürsüsünde şiirinde konuşturduğu Türkistanlı düşünür Abdürreşid İbrahim'di.
1857 yılında Sibirya'da doğan Abdürreşid İbrahim, Japonya'yı İslam ile tanıştıran kişi olarak tanınır. 1937 yılında ibadete açılan Tokyo Cami'nin planlarını hazırlayıp temelini attırdı. 1939 yılında İslamiyet'in Japonya'da resmi din olarak tanınmasında önemli rol oynadı. Müslümanlığı yaymak için yaptığı seyahatleri Âlem-i İslam adlı eserinde anlattı.
Abdürreşid İbrahim'in gözlemlerini Mehmet Âkif'ten dinlemek
YOZGATLI MEHMED İHSAN EFENDİ
Yozgatlı Mehmed İhsan Efendi, Mehmet Akif'in çok sevdiği ve güvendiği dostlarından biriydi. Öyle ki hazırladığı Kur'an-ı Kerim tercümesini ona emanet etti. İyileşirse düzeltmeler yaptıktan sonra neşretmeyi düşündüğü tercümeyi, sağlığına kavuşamazsa yakmasını vasiyet etti. Mehmed İhsan Efendi, onun bu isteğini yerine getirdi.
Yozgatlı Mehmed İhsan Efendi, 1902'de Yozgat'ta doğdu. Müderris olan Mehmet İhsan Efendi, Kahire'de Ayn Şems Üniversitesi'nin Edebiyat Fakültesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Kürsüsü'nü kurdu ve hayatının sonuna kadar başında bulundu.
Ömer Ferid Kam, Mehmet Akif'in sohbetinden büyük zevk aldığı, çok sevdiği bir dostuydu. Öyle ki Mehmet Akif, onunla daha sık görüşebilmek için evini Beylerbeyi'ne taşıdı. Darülfünun Edebiyat Fakültesi'nde profesör olan Kam, önemli bir edebi, felsefi ve tasavvufi eserlere imza atmış bilim adamıydı.
Ömer Ferid Kam aynı zamanda Türk musikisinin önemli isimlerinden kemençe virtüözü Ruşen Ferid Kam'ın babasıydı.
Mehmet Akif, Fatin Gökmen ile oldukça yakın bir dostluk kurdu. Kardeşim olarak hitap ettiği Gökmen 'i derin bir mütefekkir ve yüksek ilim adamı olarak yüceltirdi. Akif, Süleymaniye Kürsüsünde şiirini ona ithaf etti.
1887 yılında Akseki'de doğan Fatin Gökmen astronomi bilgini, siyasetçi ve din adamıydı. Kandilli Rasathanesinin ilk müdürüdür. Milli Mücadele yıllarında aktif rol oynayan Gökmen, İstanbul Üniversitesinde hocalık yaptı.
Geçmişten günümüze çığır açan bilim adamları