Mercidabık Savaşı tarihi hakkında bilgiler
Osmanlı Devleti'nin 1516 yılında Suriye'nin Halep kentinde Memlük Ordusu'na karşı kazandığı Mercidabık Muharebesi'nin bugün yıl dönümü… Mercidabık Zaferi askeri, siyasi ve iktisadi politikalarımıza önemli faydalar sağladı. Balkanlar'dan Anadolu'ya ve Ortadoğu'ya uzanan bir coğrafyada farklı ulus ve inançların barış, huzur, birlik-beraberlik içerisinde yaşaması sağlandı.
Giriş Tarihi: 24.08.2020
10:01
Güncelleme Tarihi: 24.08.2021
09:16
➡ Emevîler (Mervânîler) ve Abbasîler döneminde Bizans'a karşı yapılan akınlarda askeri bir üs haline gelen Dabık , Arap kaynaklarına göre Halife Süleyman b. Abdülmelik'in Bizans'a yönelik seferi sırasında Suriye ordularının ana karargahı oldu.
➡ Memlükler devrinde Anadolu'ya yapılan askeri harekatlarda ana üs olma özelliğini koruyan Mercidâbık, asıl şöhretini Osmanlılar ile Memlükler arasında meydana gelen savaşla kazandı.
10 soruda Yavuz Sultan Selim ve hilafet
Mercidabık Savaşı'nın Türk İslam tarihi açısından önemi
➡ Mercidabık Seferi'nin, Osmanlı Devleti'nin doğu ve güney sınırlarını emniyete almak, tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmek ve Müslüman halkların birliğini temin etmek amacıyla çıkılmış kutlu bir seferdir.
➡ 1516 yılının 24 Ağustos günü zaferle süslenen bu sefer, Türk İslam tarihi açısından askeri bir zafer olmasının çok ötesinde başta Mezopotamya ve Kuzey Afrika olmak üzere çok geniş bir coğrafyada yüzyıllarca sürecek olan barış, huzur ve adaletin mihenk taşı olmuştur.
🔸 Yavuz Sultan Selim Han bu zafer sonrası İslamiyet'in bayraktarlığını büyük Türk milletine emanet etmiştir.
➡ Çaldıran Savaşı ile doğudaki en önemli rakibini sindiren Yavuz Sultan Selim 'in Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya hâkim olmak için giriştiği faaliyetler, aynı bölgede önemli bazı şehirleri elinde bulunduran Memlük Sultanı Kansu Gavri'yi endişelendirmeye başladı.
➡ Yavuz Sultan Selim, Anadolu'ya tam hâkim olmanın yolunu Memlük etkisini ortadan kaldırmakta görüyordu. Haremeyn'i koruma ve kollama misyonunu üstlenmeyi de planlamıştı.
Dönemin Osmanlı kaynakları, Osmanlı padişahının başlangıçta doğrudan Memlükler üzerine yürüme niyetini açığa vurmadığını belirtir..
🔸Sultan Selim bu niyetini giriştiği diplomatik faaliyetler sonrasında sınır boylarında Memlük ordusuyla karşılaştığı ve savaşın kaçınılmaz bir hale geldiği bir sırada açık olarak ilân etmiştir.
Mercidabık Savaşı nasıl gerçekleşti?
➡ Yavuz Sultan Selim, Safeviler'in Osmanlı topraklarına saldırması üzerine harekete geçerek ikinci İran seferine çıkmıştı. Ancak Memlük hükümdarı Kansu Gavri'nin Dulkadirli Beyliği'nin son beyi Alaüddevle Bey'in oğluna verilmesini istemesi ve Safevilerle işbirliği yapıp, İran üzerine yürüyen Osmanlı ordusuna karşı harekete geçmesi, seferin güzergahının değişmesine sebep oldu.