Mescid-i Aksa'daki kütüphaneler
Mukaddes beldenin gözbebeği Mescid-i Aksa, tarihi meselelerin daima merkezindedir. Birbirinden kıymetli eserlerin, yapıların ve metaforların merkezi, ilmin kalbinin attığı yerdir aynı zamanda. Burada yer alan kütüphaneler de Kubbetü's Sahra gibi ehemmiyet gösterilmesi gereken bir mevkidedir. İşte, Aksa'daki tarihi kütüphaneleri ve önemlerini sizler için araştırdık.
Giriş Tarihi: 22.12.2023
15:52
Güncelleme Tarihi: 23.12.2023
13:12
YIKILDI VE YENİDEN İNŞA EDİLDİ
🔸 Her kütüphanenin olduğu gibi Halidiyye Kütüphanesi 'nin de bir görevlisi bulunur. Buranın ilk görevlisi 1952 yılında hayatını kaybeder ve kütüphane bakımsız kalır kısacası işlevini yitirir.
🔸 1967 yılında ise Kudüs'ün, İsrail tarafından işgal edilmesinin ardından Goren Yeşiva isimli Yahudi, bu yapıyı almak ister fakat emeline ulaşamaz. Daha sonra Yahudi kimseler tarafından tarihi yapı yıkılır ve 1992 senesinde yeniden inşa edilir ve 1992 'te de kütüphane olarak tekrar hizmete açılır.
11. YÜZYILDAN KALMA ESER
🔸 Tarihi açıdan oldukça zengin olan kütüphanede; Osmanlı ve Memlük döneminden kalma, bine yakın yazma eser bulunmaktadır. Yaklaşık beş bin civarında tarihten, edebiyata, coğrafyadan felsefe ve pek çok dini eserin de yer aldığı kütüphanedeki en eski yazma eserin tarihi, 11. yüzyıl uzanan Maliki hukukuna ait bir kitaptır.
🔸 Kütüphanede, Selahaddin Eyyubi 'ye hediye edilmiş kitaplar da muhafaz edilir. Aynı zamanda burada bulunan eserlerin dili sırasıyla Arapça, Türkçe ve Farsça'dır.
Siyonizmin kanlı ortağı: Evanjelizm
📍 HATANİYYE KÜTÜPHANESİ
🔸 Mescid-i Aksa'nın güneyinde bulunan Hataniyye Kütüphanesi 'ne, Kadim Mescidi 'nden geçerek ulaşılır. Celil Mücahid isimli bir Filistinli tarafından vakfedilen yapı, 1899 tarihinde bir restorasyondan geçer.
📍 KADİM MESCİDİ
🔸 Aslında Mescid-i Aksa'nı bir parçası olan Kadim Mescidi , Kıble Mescidi 'nin altında yer almaktadır. Emeviler döneminde inşa edilen bu yapı, Selahaddin Eyyubi döneminde Kubbetü's Sahra' nın Haçlılardan korunması adına buranın girişi kapatılır.
↪ Bu mescid, 1999 senesinde tekrardan Müslümanların kullanımına açılır.
AYNI ZAMANDA BİR OKUL
🔸 Hataniyye Kütüphanesi 'nde, altmış sekiz bine yakın eser yer alır. Bu sayı, kitap bağışçıları tarafından günden güne artmaktadır. Dijital kitapların da bulunduğu bu kütüphanede her türlü ilim alanına ait eser vardır.
🔸 Bir dönem bu kütüphane, okuma - yazma bilmeyen Filistinli hanımlar için bir okul görevi de görmüştür. Bu bakımından Hataniyye Kütüphanesi , Filistinli halk için ehemmiyete sahiptir.
Belgeler ışığında Kudüs
OSMANLI MİRASI: FARKINDALIK
🔸 İşte, böylesine önemli kütüphanelere ev sahipliği yapan kadim arazi Beytülmakdis ; kültür merkezleri, hanlar, medreseler, kahvehaneler, hankahlar, müzeler, ribatlar ve zaviyelere sahiptir.
🔸 Osmanlı'nın uzun yıllar hakimiyetinde bulunan bu beldeyi korumak, ruhuna sahip çıkmak ve tarihini öğrenmek Müslüman olarak bizlerin bir görevidir. Bu sorumluluk bilinciyle hareket etmek ve dilimize, zikrimize nakşetmek temennisiyle...