Arama

Mete Han kimdir, orduda onlu sistemi nasıl oluşturmuştur?

Mete Han; at üzerinde isabetli ok atma ve üstün kılıç kullanma maharetleri ile tanınan ordusunu, tarihte ilk kez görülen bir yönetim şeması ile düzenledi. Az sayıda askeri olmasına rağmen kalabalık Çin ordusuna karşı kurduğu "Ben bu kadar Çinliyi nereye gömeceğim!" cümlesi onu tarihi değiştiren komutanlardan biri yaptı. Oluşturduğu onlu sistemle dünyanın ilk düzenli ordusunu kurdu, ıslıklı okla harp meydanlarında büyük bir başarı yakaladı. Peki, modern orduların temelini atan Mete Han, tarihte ilk kez görülen bu ordu şemasını nasıl çıkardı?

  • 4
  • 10
Mete Han'ın ardından gelen orduda teşkilatlanma süreci
Mete Han’ın ardından gelen orduda teşkilatlanma süreci

1040 yılında Dandanakan Meydan Muharebesi'nde Gaznelileri yenerek bağımsızlığına kavuşan, 26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nde Bizanslıları yenerek, Anadolu'yu yeni bir Türk yurdu yapan Büyük Selçuklu Devleti'nde, kara kuvvetlerinin teşkilat ve eğitimi sağlam esaslara bağlandı.

Büyük Selçuklu Devleti'nden sonra, Anadolu Selçukluları ve Mısır Türk Memlukları da mükemmel ordular kurdu.

Selçuklu ve Osmanlı'da hizmet veren ünlü hekimler

1299 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu hızla büyüyüp güçlendi ve bu güçlenmeye paralel olarak da, batıda Sırpsındığı, Kosova, Niğbolu, Varna, İstanbul'un Fethi ve Mohaç; doğuda Çaldıran, Mercidabık ve Ridaniye muharebelerinde büyük zaferler elde edildi.

Osmanlı ordusunun teşkilatlı bir şekilde ortaya çıkışı ise, Sultan I. Murad zamanında oldu. Tarihte ilk süvarili ordu olma niteliğini taşıyan Osmanlı ordusu, önceleri yalnızca atlı akıncılardan oluşmakta iken, daha sonraları yaya birliklerin de katılmasıyla Yeniçeri Ocağı adı altında sürekli bir yapıya dönüştürüldü. İmparatorluğun yükseliş dönemlerinde elde edilen zaferlerde Yeniçeri Ocağı önemli bir rol oynamıştır.

  • 6
  • 10
Mete Han'ın bilinmeyen silahı "ıslıklı ok"
Mete Han’ın bilinmeyen silahı ıslıklı ok

Büyük Hun İmparatoru Mete Han, savaşlarda kullandığı ıslıklı ok ile Çin'e karşı büyük üstünlük sağlamıştır. Öldürme amaçlı olmayan bu ok fırlatıldığında, deliklerden geçen hava tiz bir ses çıkarır. Bu ses ile düşmanın cesaretini kırmak amaçlanır. Oka, ordu içerisinde sadece rütbeli askerlerin kullanması dolayısı ile çavuş oku da denilmiştir.

Öldürme amaçlı olmayan çavuş oku çıkardığı sesle askerlere nereye yüklenileceğini göstermek ve düşmanın moralini bozmak amacıyla kullanılır. Okun temreni üzerinde delikler açılor ve ok fırlatıldığında delikten hızla geçen hava tiz bir ses çıkarır. Bu nedenle çavuş okuna ıslık çalan ok, ıslıklı ok veya vızlayan ok da denir.

  • 7
  • 10
Osmanlı ordusunda çavuş oku
Osmanlı ordusunda çavuş oku

Çin tarih kaynaklarında aktarıldığı üzere çavuş okunun mucidi bizzat Mete Han'dır. MÖ 209'da kendi ordusunu eğitmeye başlayan Mete Han, ıslıklı bir ok yapıp bu oku nereye atarsa, askerlerinin de kendisini takip etmesini istemiştir. Baideng'de Çinlileri kıstıran Hun ordusunda bu oklardan yüzlercesinin bulunduğu düşünülmektedir.

Osmanlı ordusunda çavuş oku daha çok talimat verme amacıyla kullanılmıştır. Ok ancak kıdemli komutanlara (çavuşlara) tahsis edilmiş, onlar da okun sesini kullanarak askerleri yönlendirmiştir.

  • 8
  • 10
Mete Han'ın babası ile arasındaki iktidar mücadelesi
Mete Han’ın babası ile arasındaki iktidar mücadelesi

Mete'nin kurgusal olarak yapılmış sembolik büstü

Çinli tarihçilerin Mete Han'ın gençlik hayatı hakkında toplayabildikleri en önemli bilgi, bir komplo olayının hikayesinden oluşmaktadır. Hun Hükümdarı Teoman, kendine varis olarak Mete Han'ı değil küçük hanımından olan oğlunu bırakmak istiyordu. Bunun için Mete Han'ı komşuları olan Yüe-çilere rehin olarak verdi ve öldürmeyi planladı. Mete Han rehin bulunduğu yerden kaçarak babasının planını bozdu. Askerlerlerine güvenen Mete Han, bir gün çıktıkları bir av sırasında babasını hedef aldı ve bütün askerlerin de aynı anda ok fırlatması ile Hun hükümdarı öldürülmüş oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN