Arama

Mezamorta Hüseyin Paşa kimdir?

Mezamorta Hüseyin Paşa, 18. yüzyılın ortalarında yaşamış ve Osmanlı İmparatorluğu'nun tarih sahnesinde önemli bir figür olarak yer almıştır. Denizcilik tarihinde de adı en çok duyulan isimlerden biri olan Mezamorta Hüseyin Paşa, savaş esnasında Fransız elçisini topa koyarak ateşlemesiyle ünlüdür. İki kez kaptan-ı deryalık yapmış olan Hüseyin Paşa, cesareti ve denizcilikteki başarılarıyla tanınmıştır. Denizcilik alanında cesur stratejileriyle tarihçiler ve tarih meraklıları tarafından ilgiyle incelenmektedir.

🔷 17. yüzyılın sonlarına doğru Fransa, Cezayirli denizcilerin saldırılarından kurtulmak için bir antlaşma yaptı. Ancak Fransızlar, antlaşmanın bir maddesine uymayarak, esir değiş tokuşu şartını belirtilen şekliyle yapmadılar. Müslüman esirlerden yalnızca yaşlı ve hasta olanları iade ettiler. Genç Müslüman erkeklerini ise Cezayir'e göndermediler. Bunun üzerine Cezayir halkı ve Dayı adı verilen liderleri arasında gerginlik arttı.

🔷 Fransızların bu tutumu, Cezayir'de saldırıların devam etmesine neden oldu. Ardından, 1682 ve 1683 yıllarında Fransız donanması Cezayir'i bombaladı. Amiral Duquesne komutasındaki donanma, Cezayir Dayısı Hasan Baba'nın direnişini kırmak için kararlı bir şekilde saldırıya geçti. Cezayir Dayısı, Fransa'nın bu saldırasına boğun eğdi ancak elinde ödemek için istenen tazminatı bulacak kadar kaynak yoktu.

Girit Kuşatması'nın 24 yıl sürmesinin sebepleri

🔷 Cezayir Dayısı Hasan Baba çaresizlik içindeyken aklına kurnaz bir fikir gelir ve Fransızlar'a rehine olarak Mezamorta Hüseyin Ağa'yı önerir. Böylece hem Fransızlara ödeyeceği parayı bulmak için süre geçmiş olacaktı eline hem de en büyük rakibi Mezamorta Hüseyin Ağa'yı ortadan kaldırmış olacaktı. Fransızlar bu öneriyi kabul ettiler.

🔷 Ancak Dayı Hasan Baba'nın hesabı çarşıya uymamış, parayı toplayamamıştı. Bu durumun farkına varan Mezamorta Hüseyin Ağa, Fransız amiri parayı kendisinin toplayabileceğine ikna etmiş ve esirlikten kurtulup Cezayir'e geçmişti.

🔷 Mezamorta Hüseyin Ağa, Cezayir'e varır varmaz savaş taraftarı ağaları da etrafına alarak Dayı Hasan Baba'yı öldürterek yönetimi eline aldı.

🔷 Ardından, Fransız donanmasını kovmak için planlar yapmaya başladı. Limanda demirli Fransız gemilerine karşı bir saldırı planladı ve Cezayir'i Fransızlardan kurtarmak için harekete geçti.

Mısır Piramitleri nasıl yapıldı?

  • 6
  • 10
Fransızlar dayanamadı
Fransızlar dayanamadı

🔷 Fransızlar, Mezamorta Hüseyin Reis'ten yardım beklerken, onu karşılarında Cezayir'in yeni Dayı'sı olarak buldular. Bu durum karşısında Fransa orudusu Cezayir'i bombalamaya başladı. Cezayir'in deniz gazileri, Fransızların sahip olduğu güçlü toplara karşı koyamadılar, bu yüzden Fransız donanmasına doğrudan karşılık veremiyorlardı.

🔷 Ancak Mezamorta'nın sıra dışı bir planı vardı. Fransızlara, "Bizim de kendi yöntemlerimiz var top kullanma konusunda. Eğer bombardıman devam ederse Fransız konsolosunu, papazları ve diğer Fransızları teker teker topa koyup ateşleyeceğim." dedi. Bu sıra dışı tehdit işe yaramıştı. Fransızlar, Cezayir'de büyük bir çıkarma yapacak hazırlıkları olmadığı için geri çekilmek zorunda kaldılar.

🔷 Mezamorta'nın cesur tavrı ve beklenmedik stratejisi, Fransızların geri çekilmesini sağladı ve Cezayir'in özgürlüğünü korudu. Bu olay, Cezayir halkı arasında Mezemorta'nın efsanevi bir kahraman olarak anılmasına neden oldu.

🔷 Cezayir ile Fransa arasındaki görüşmeler sonuçsuz kaldıktan sonra, 1687 Haziran'ının ortalarında Fransız donanması tekrar Cezayir açıklarına gelerek bombardımana başladı.

Tohumlar Neden Buzullar Altında Saklanıyor? Svalbard Küresel Tohum Deposu'nun Gizemi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN