Mihrimah Sultan’ın az bilinen çeşmeleri
Saray kadınlarının yaptırdığı çeşmeler arasında ikincisinin Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın kızları olan Mihrimah Sultan tarafından yaptırıldığını biliyor muydunuz? İşte Mihrimah Sultan'ın az bilinen çeşmeleri...
Giriş Tarihi: 30.05.2019
09:00
Güncelleme Tarihi: 30.05.2019
09:25
Çeşmenin kemer bölümünün altında yer alan ve Antakyalı şair Şehdi Mustafa Efendi' ye ait olan kitabe aşağıdaki gibidir:
Duhter-i Sultan Süleyman Mihrümah Sultan kim Menzilin evc-i gülistan-ı cinan ide Huda Eyleyüb ihya hayatında bu ziba çeşmeyi Eylesün makbul-ı dergahı cenab-ı Kibriya muherik olub bu def'a hakile yeksan iken Oldu hüsn-i himmet-i evlad-ı vakıfla bina ya'ni İbrahim Bey ibn-i Cağalizade kim Eyledi Hakk-ı veliyyu'n-ni'meti el-Hak eda Minnet Allah'a suyun buldu yine bu semt-i pak Su-be-su ma'mur ve abad olmada subh u mesa Habbeza aynü'l-hayat-ı dil-küşa kim lulesi kevseri işrab ider dil-teşnegana daima zat-ı pakin afiyetde ide Hayru'l –hafızin Afiyet-bahş-ı utaş oldukça bu ayn-ı şifa Hazret-i Hak ruhunu merhumenin de şad idiüb cilvegahın cennetü'l-me'va ide Mevla ana Şehdi-i dil-teşne tarihin didi itmamının Ma-i zemzemdir bu dil-cu çeşmesar-ı can-feza
MİHRİMAH SULTAN ÇEŞMELERİ - ÜSKÜDAR
Klasik bir yapıda inşa edilen çeşme, renkli taşların kullanıldığı bir kemer ile hareketlendirilmeye çalışılmıştır. Çeşmenin en üstünde yer alan korniş ve kemeri çevreleyen palmetler oldukça etkileyici bir görüntü meydana getirmektedir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın adına Sultan IV. Mehmed döneminde vakıf gelirleri ile yaptırılan çeşme, Üsküdar Meydanı'nda yer alan Mihrimah Sultan Camii önünde yer alır. Çeşmeyi lotus-palmet desenli bir korniş dolanmaktadır. Klasik üslupta inşa edilen çeşmenin sivri kemeri iki renkli taştan inşa edilmiştir. Sivri kemerin en üst noktasında sağ ve sol yanında rozetler yer almaktadır.
Ayna taşının içerisinde dalgalı bir kemer görünümü ve altında bir rozet kabartması yer almaktadır. Lülesi kırık durumda olan çeşmenin önündeki yalağı ve kenardaki setleri zarar görmüş olmakla birlikte kısmen sağlamdır.
Ortasında ve kenarında çeşitli bitkisel tezyinatların bulunduğu kitabede yer alan ifadeler aşağıdadır:
Habbeza menba'-ı âb-ı hayvân Teşne-diller içe her dem masın Mihrimah Sultan o Belkıs-meşreb Yapmış idi suyunun mecrasın Virdi Hak yine bu tarihde ana Çeşme-ı ab-ı hayat icrasın (sene 1092)
Kaynak: İstanbul'un 100 Hanım Çeşmesi, Kültür A.Ş