Mihrimah Sultan’ın Devlet-i Aliyye’yi ihya eden hizmetleri
Mihrimah Sultan, bir padişah kızı, ablası, halası ve sadrazam eşi olarak Osmanlı tarihinin en güçlü kişilerinin olduğu bir ortamda yaşadı. Peki, Mihrimah Sultan'ın İstanbul'un iki yakasına yaptırdığı eserlerin sayısını biliyor musunuz? Ya da İslam'ın mukaddes toprakları Mekke ve Medine'ye hangi yollarla hizmet ettiğini? Mihrimah Sultan'ın Devlet-i Aliyye'yi ihya eden hizmetlerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 19.06.2019
16:10
Güncelleme Tarihi: 21.03.2022
11:56
İSTANBUL’A İKİ KÜLLİYE YAPTIRDI
📌İstanbul'daki ilk büyük "Haseki Külliyesi" n i annesi Hürrem Sultan'ın yaptırmasına karşılık, Mihrimah Sultan, İstanbul'a iki külliye birden kazandıran bir padişah kızıdır.
İstanbul'un en önemli noktası onun hayır eserleri ile imar edilmiştir. Edirne'yi İstanbul'a bağlayan Sultan Yolu'nun Edirnekapısı girişindeki külliyesi cami, şadırvan, medrese, sıbyan mektebi, namazgâh, çifte hamam ve küçük bir arastayı kapsar.
İSTANBUL’UN İKİ YAKASINI İHYA ETTİ
📌Diğer önemli noktadaki hayır eseri ise Anadolu kervan yolunun başı olan Üsküdar İskele Meydanı'ndaki cami, çeşme ve mihman saraydan oluşan külliyesidir.
İstanbul'un iki yakasındaki külliyeler, kent dokusuna kattığı estetik ve zenginliğin yanı sıra Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan ana yolların başlangıç noktalarındaki işlevselliğin önemini yansıtmaktadır.
VAKFIYENİN METNİNDE KANUNİ’NİN TUĞRASI BULUNUR
📌Mihrimah Sultan'ın vakfiyeleri Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi'nde 635 numaralı Vakfiye defterindedir. İlk vakfiyenin tasdiki devrin kadısı olan Mehmed bin Mehmed tarafından yapılmıştır. Vakfiyenin tarihi 1550'dir.
Sultan'ın sekizinci sırada yer alan vakfiyesindeki nüshada, asıl metinde, Sultan Süleyman bin Selim Han'ın tuğrası vardır. Vakfiyede Şeyhülislam Ebussuûd Efendi ile Rumeli Kadıaskeri Hâmid bin Mehmed'in ve Anadolu Kadıaskeri Mehmed bin Abdülvehhâb'ın mühürleri yer almaktadır.
Hürrem Sultan'ın İstanbul'da yaptırdığı en büyük hayrat
VAKIFLARIN GELİR KAYNAKLARI NELERDİR?
📌Mihrimah Sultan'ın vakıf gelir kaynakları içerisinde karyeler, dükkânlar, değirmenler, imalathaneler, hane ve odalar bulunmaktadır.
Filibe'de 10 köyün, Tatarpazarı, Usturumca ve Samakov'da birçok köy ile demir madenlerinin vergi gelirleri Mihrimah Sultan'ın gelir kaynaklarındandır.
EDİRNEKAPI’DAKİ MEKTEBE KİMLER GİDEBİLİYORDU?
📌Mihrimah Sultan'ın Üsküdar'da ve Edirnekapı'da iki mektebi vardır. Edirnekapı'daki mektebe özellikle fakirlerin çocukları ve diğer imanlı Müslümanların çocukları gidebilecektir.
Buradaki muallim de emîn ve âlim biri olup çocuklara Kur'an öğretecektir. Halife ise kerîm, yumuşak ve şefkatli olacak ve derslerde çocukların anlamadığı yerleri onlara anlatacaktır.