Mihrimah Sultan’ın Devlet-i Aliyye’yi ihya eden hizmetleri
Mihrimah Sultan, bir padişah kızı, ablası, halası ve sadrazam eşi olarak Osmanlı tarihinin en güçlü kişilerinin olduğu bir ortamda yaşadı. Peki, Mihrimah Sultan'ın İstanbul'un iki yakasına yaptırdığı eserlerin sayısını biliyor musunuz? Ya da İslam'ın mukaddes toprakları Mekke ve Medine'ye hangi yollarla hizmet ettiğini? Mihrimah Sultan'ın Devlet-i Aliyye'yi ihya eden hizmetlerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 19.06.2019
16:10
Güncelleme Tarihi: 21.03.2022
11:56
EDİRNEKAPI’DAKİ MEKTEBE KİMLER GİDEBİLİYORDU?
📌Mihrimah Sultan'ın Üsküdar'da ve Edirnekapı'da iki mektebi vardır. Edirnekapı'daki mektebe özellikle fakirlerin çocukları ve diğer imanlı Müslümanların çocukları gidebilecektir.
Buradaki muallim de emîn ve âlim biri olup çocuklara Kur'an öğretecektir. Halife ise kerîm, yumuşak ve şefkatli olacak ve derslerde çocukların anlamadığı yerleri onlara anlatacaktır.
DİNİN FARZLARINI ÖĞRETMESİNİ ŞART KOŞMUŞTU
📌Vâkıfe vakfiyelerinde muallimlerle ilgili; çocuklara, yetimlere, Kur'an öğretmesi, onları terbiye etmesi, 7 yaşına gelince onlara namaz kılmalarını emretmesi, 10 yaşına gelince terk edenleri uyarıp onlara dinin farzlarını öğretmesi için şart koşmuştur.
İki mektepteki yedi görevlinin toplam günlük ücreti 11 akçedir. Edirnekapı'daki medrese 17 hücrelidir. Medresenin hücrelerinde kalan 14 öğrenciye günde ikişer akçe harçlık verilmesi şart edilmiştir.
ÜSKÜDAR’DAKİ İMARET HANGİ YAPILARDAN OLUŞUR?
📌Mihrimah Sultan, kimsesiz ölülerin defnedilmesi için vakıf gelirlerinden yıllık 100 akçe ayırmıştır. Çeşme ve kaldırım inşası da vakıf şartları gereği uygun güzergâhlarda gelir fazlasından yapılacaktır.
Üsküdar'da yaptırdığı imaret, kervansaray şeklinde hizmet veren bir yapı grubundan oluşmaktadır. Bu yapı topluluğu han, 8 kapılı (odalı) misafirhane, matbah, ambar, kiler gibi yapılardan oluşmuştur. Çalışanların nitelikleri ve hizmet şartları vakfiyede ayrıntıları ile yazılmıştır.
Valide Sultan türbeleri
MUTFAĞININ ÖLÇÜSÜ DAHİ BELİRLENMİŞTİ
📌İmaretin mutfağında her gün, iyi kaliteli un ve tuzdan 100 dirhem ağırlığında ekmek, koyun etinden de yahni pişirilecektir. Ekmek ve etin yarısı sabah yarısı da akşam, ayrıca hanın imaretindeki misafirler, mücavirler (komşu) ve fakirlere 1 fodula ekmek ve 100 dirhem yahni dağıtılacaktır.
Bu hassas ölçülü dağıtım, "her gün beş adama bir sofra hesabınca on altı seferlik sofra" ile belirlenmiştir.
MÜBAREK GÜNLERDE SUNULACAK İKRAMLAR
📌Sultan, vakfiyesinde her gün sabahları pirinç, fülfül, mastaki, nohut, tuz, soğan, maydanoz, yoğurt, ıspanak, kabak ve koruktan pişirilecek olan pirinç çorbası, ikindiden sonra buğday ve kimyondan hazırlanan yemek ikramını istemiştir.
İmarette, bayramlarda, Ramazan geceleri, Cuma günleri, Regaip ve Berat gibi mübarek günlerde dâne yemeği, zerde, zîrbâ yemeği, ekşili çorba pişirilecek ve ikram edilecektir.