Mihrişah Valide Sultan'ın çeşmeleri
Osmanlı Devleti'nin yenilikçi padişahı III. Selim'in annesi Mihrişah'ın, tarihte hayır işlerini seven ve dindarlığı ile meşhur olan Valide Sultan olarak anıldığını biliyor muydunuz? Külliye, birden çok çeşme ve kütüphane gibi önemli hayır işlerini miras bırakan Mihrişah Valide Sultan'ın hayatını ve geride bıraktıklarını derledik.
Giriş Tarihi: 06.04.2019
13:18
Güncelleme Tarihi: 06.04.2019
19:12
Halıcıoğlu- Hasköy yolu üzerinde yer alan çeşme
Mihrişah Valide Sultan tarafından 1207 (1793) yılında yaptırılan çeşme günümüzde Beyoğlu'nda Halıcıoğlu- Hasköy yolu üzerinde, Haliç Köprüsü'nün altında, Fatih Sultan Vakıf Üniversitesi'nin arka duvarında yer almaktadır. Çeşme harap durumda olup, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'ne tahsis edilen binanın avlu duvarında bulunmaktadır. Kiremit kaplı olan çatısı çökmek üzere olan çeşmenin su haznesi, bitişik olduğu üniversite duvarının içerisinde kalırken ana cephesi caddeye bakmaktadır.
Çeşme yuvarlak kemerine kadar toprağa gömülmüş durumdadır ve yer yer dökülmüş olan beyaz bir sıvayla kaplıdır. Kitabesi bulunmaya çeşmenin kaynaklarda yapışı tarihiyle ilgili 1793 ibaresi geçmektedir.
MİHRİŞAH VALİDE SULTAN KİMDİR?
İçli, duygulu ve nazik bir saray hanımı, iyiliksever ve nazik bir kişilik sahibi olan Mihrişah Valide Sultan 1745 yılında dünyaya geldi. Sultan III. Mustafa'nın hanımı ve Şehzade Selim ve Şah Sultan'ın annesidir. 1789 yılında oğlu III. Selim'in tahta çıkması üzerine Valide Sultan olmuştur. Oğlu tarafından çok sevilen ve sayılan Valide Sultan, hayır işlerini sevmesi ve dindarlığı ile tarihe geçmiştir. 1795 yılında İstanbul'un Eyüp semtindeki Mihrişah Valide Sultan Okulu ve Külliyesi'ni, 1796 yılında Bahçeköy'deki Arabacı Mandırası Deresi üzerindeki Valide Bendi'ni, 1801 yılında Levet Kışlası ve Hasköy Lâğımcılar Kışlası camileri ile Kasımpaşa Mevlevihanesi de Mihrişah Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır.
16 Ekim 1805 Çarşamba günü Topkapı Sarayı'nda vefat eden Mihrişah Valide Sultan için çok büyük bir cenaze töreni düzenlenmiş; kortej Edirnekapı yoluyla Eyüp Sultan'a getirilerek hayatta iken yaptırdığı türbesine defnedilmişti. Mihrişah Valide Sultan gelini ile yan yana gömülmeyi vasiyet etmiş, ebedi istirahatgâhlarında bile bir arada bulunmak istemişlerdir.
Eyüp'te türbe, medrese, kütüphane ve imaret, Levend Çiftliği'ndeki, kışlanın bahçesinde cami, çeşme ve sıbyan mektebi, Hasköy'deki Lağımcılar Kışlası'ndaki cami ile Halıcıoğlu'nda Mihrişah Valide Sultan Cami'ni yaptırdı. Hayır eserlerinin devamı için vakıflar kurdurmayı da ihmal etmedi. 1805 yılında Yeniköy'deki Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi'ni yaptırmıştır. Haremin hazinedar ustalarından çaşnigir Zeyneb için Eminönü Balıkpazarı'nda yaptırdığı kitâbesinde Hazinedar usta çaşnigir Zeyneb yazmasına rağmen halk arasında Mihrişah Vâlide Sultan Çeşmesi olarak bilinen çeşme de bugün yerinde yoktur. Halıcıoğlu Kışlası ile Haliç Köprüsü arasındaki iki minareli Mihrişah Valide Sultan (Kumbarhane) Camii'ni yaptıran da odur. Eyüp semtinde 1795 yılında inşa ettirdiği imaret ise 221 yıldan beri faaliyetlerini sürdürmektedir.
MİHRİŞAH VÂLİDE SULTAN KÜLLİYESİ
Türbe, hazîre, imaret (aşhane), mektep, sebil ve çeşmelerden oluşan külliye, Sultan III. Selim'in annesi Mihrişah Vâlide Sultan tarafından 1792-1796 yıllarında Mehmed Ârif Ağa ve Ahmed Nûrullah Ağa'nın başmimarlıkları sırasında inşa ettirilmiş olup bina emini Anadolu kazaskerlerinden Kavafzâde Mehmed Emin Efendi'dir.