Mihrişah Valide Sultan'ın çeşmeleri
Osmanlı Devleti'nin yenilikçi padişahı III. Selim'in annesi Mihrişah'ın, tarihte hayır işlerini seven ve dindarlığı ile meşhur olan Valide Sultan olarak anıldığını biliyor muydunuz? Külliye, birden çok çeşme ve kütüphane gibi önemli hayır işlerini miras bırakan Mihrişah Valide Sultan'ın hayatını ve geride bıraktıklarını derledik.
Giriş Tarihi: 06.04.2019
13:18
Güncelleme Tarihi: 06.04.2019
19:12
Sarıyer'de Yeniköy sahil yolundaki çeşme
Sultan III. Mustafa'nın hanımı, Şehzade Selim ve Şah Sultan'ın annesi olan Mihrişah Valide Sultan tarafında 1220'de (1805) inşa ettirilen çeşme, Sarıyer'de Yeniköy sahil yolu, Yeniköy spor tesislerinin karşısında yer alır. Kimi eserlerde Yeniköy'de (Yalı sokak) Molla Çelebi Camii'nin kıble duvarında olduğu belirtilen çeşme, bu ilk adresinden yol yapım çalışmaları sırasında taşınmıştır. Bugün Yeniköy Parkı'nın ortasında adeta meydan çeşmesi konumunda olan çeşmeyi koruyacak işlemeli ahşap bir saçak restorasyondan sonra eklenmiştir.
Çeşmenin ayna taşının iki yanında geniş kolonlar bulunmakta olup iç kısımda da iki adet ince kolon vardır. Ayna taşının üzerinde etrafı kabartmalarla hareketlendirilen yarım bir sivri kemer bulunmaktadır. Ayna taşı kısmında ise herhangi bir işleme bulunmamaktadır. Çeşmenin musluğu günümüzde sağlam durumda olup teknesi içe doğru gömülüdür. Testi seti ise bulunmamaktadır.
Cephenin üst kısmında kitabenin sağ ve sol taraflarında oymalı, kemerli, dikdörtgenli işlemeler yer almaktadır. Çeşmenin iki satırdan oluşan kitabesinin üst kısmında III. Selim'in tuğrası bulunmaktadır. Sağ ve sol yanında güneş ve çiçekli bitki işlemeleri bulunmakta olup altında yer alan iki satırlık kısım ise şu şekildedir: "Sahibetü'l-hayrât ve'l-hasenÂt devletlü ismetlü / Mihrişah Valide Sultân-ı aliyyetü'ş-şaân hazretleri…"
Yeniçeri apartmanının dış cephesinde çeşme
Kitabesinden anlaşılacağı üzere 1212'de (1798) Üçüncü Selim'in annesi Mihrişah Valide Sultan tarafından inşa ettirilen çeşme, günümüzde oldukça kuvvetli bir ihtimalle orijinal yerinden hayli farklı olan bir yerde; Beşiktaş'ta Sinan Paşa Mescidi sokağında, 5 numaralı Yeniçeri apartmanının dış cephesinde bulunmaktadır. Apartmanın giriş merdivenlerinin sol tarafına monte edilmiş mermer bölüm, kuvvetle muhtemel çeşmenin yalnızca ön cephesinin ufak bir parçasıdır. Çeşmenin genel görüntüsüne baktığımız zaman, İstanbul'un pek çok köşesine oldukça görkemli çeşmeler inşa ettirmiş olan Mihrişah Valide Sultan'ın diğer çeşmelerindeki zarafet ve heybetin var olmadığını görürüz.
Çeşme'nin düz bir yapıda ve oldukça sade olan ayna taşı'nın daha sonraları eklendiği düşünülmektedir. Tekne kısmı küçük ve dışa doğru dalgalı dizayn edilmiştir. Bu görüntüsü ile bir çeşmeden daha ziyade, ufak bir musluğun teknesini andırmaktadır. Düz ayna taşı'nın üzerinde yer alan ve oldukça tahribata uğradığı gözlemlenen kitabe aşağıdaki gibidir:
Mehd-i ulya-uı saltanat devletlü Mihrişah Valide Sultan aliyyetü'ş-şan efendimiz hazretlerinin li-vechillahi-l-kerim müceddeden bina buyurdukları bend-i kebirden işbu çeşmeye dahi yarım masura ma-i leziz ihsan ve vakf-ı şeriflerine ilhak buyurdular (1212)
Tophane’de yer alan çeşme
1145'te (1733) yapılan ve Tophane'de Lüleci Mendek Caddesi ile Hoca Ali Sokağın kesiştiği noktada yer alan çeşme, pek çok hayır işi yapmış ve İstanbul'un dört bir yanına çeşmelerle donatmış olan Mihrişah Valide Sultan'a aittir. Kesme taşlardan yapılan çeşme, günümüzde yol seviyesinden bir metre batık durumda bulunmakta ve etrafı demirlerle çevrilmiştir. Dikdörtgen olan çeşmenin iki yanında namazgâh şeklinde tasarlanan iki adet dinlenme alanı bulunmaktadır.
Çeşme sivri kemerli olup kemerin birleştiği noktada ufak bir çiçek motifi gözlere çarpmaktadır. Çeşmenin çatısının altında sivri kemerin üzerinde dört satırdan oluşan kitabe yer almaktadır. Sivri kemerin içerisinde üst kesim ayrılmış, ancak boş durumdadır. Ayna taşı bulunmaya çeşmenin bu kısmında diğer çeşmelerden farklı olarak tas yuvalarına alt alta yer verilmiştir. Musluğu bulunmayan çeşmenin teknesi içerisindeki süslemeler dikkat çekicidir. Bütün musluğun altında bir de teknenin sol yanında olmak üzere tekne içerisinde üç tane simetrik kabartmalar bulunmaktadır. Teknesi ve testi seti kısmı mermerden yapılan çeşmenin bu kısımları sağlam durumdadır.