Arama

Milli Mücadele döneminde haberleşme nasıl sağlandı?

Kurtuluş Savaşı, İstiklal Harbi veya Milli Mücadele… Bundan bir asır önce Türk insanı, destansı bir mücadele verdi; canıyla, kanıyla bu vatanı müdafaa etti. Yurdun her köşesini işgal eden İtilaf Devletleri'ne karşı büyük bir direniş başladı. Dönemin en gelişmiş ve en hızlı haberleşme aracı olan telgraf, düşman işgaline karşı örgütlü direnişin bir aracıydı ve işgal kuvvetlerinin propagandalarına karşı güçlü bir silahtı. Nitekim Mustafa Kemal bu konuda "Milli Mücadele'yi telgraf telleriyle kazandık" demişti.

  • 4
  • 12
TECRÜBELİ SUBAYLAR ANADOLU’DA GÖREVLENDİRİLDİLER
TECRÜBELİ SUBAYLAR ANADOLU’DA GÖREVLENDİRİLDİLER

Asayişin ancak orduyla sağlanabileceğini müttefiklere kabul ettiren hükümet, tecrübeli subayları askerî birliklerin başına gönderdi. Samsun ve yöresinde asayişi temin için 30 Nisan'da Dokuzuncu Ordu müfettişliğine tayin edilen Mustafa Kemal Paşa'ya geniş yetkiler verildi.

Mustafa Kemal Paşa, Yunanların İzmir'e çıktığı 15 Mayıs'ta padişahla görüşüp ertesi günü Samsun'a hareket etti.

  • 5
  • 12
EN ÖNEMLİ HABERLEŞME ARACI TELGRAFTI
EN ÖNEMLİ HABERLEŞME ARACI TELGRAFTI

Gerçekleştirilen kongrelerde "manda ve himayenin kabul edilemeyeceği" vurgusu yapıldı. Bağımsızlık, milli egemenlik ve milli irade kavramları en önemli unsurlar olarak ön plana çıktı.

Milli Mücadele döneminde iletişimi kolaylaştıran, gelişmelerin diğer bölgelere aktarılmasını sağlayan en önemli haberleşme aracı ise telgraftı.

  • 6
  • 12
ANADOLU’DA BELİRLİ TELGRAF MERKEZLERİ BULUNUYORDU
ANADOLU’DA BELİRLİ TELGRAF MERKEZLERİ BULUNUYORDU

İstanbul'un Anadolu ile haberleşmesini sağlayan bir diğer telgraf merkezi ise Çanakkale'den geçen hattı. Trabzon da o günlerde önemli bir telgraf merkeziydi.

1920 ortalarından itibaren önemli telgraf merkezlerinin işgal altında kalması Erzurum, Sivas, Trabzon, Samsun, Çorum, Kastamonu, Zonguldak ve Bolu arasındaki haberleşmenin tümüyle Kastamonu telgrafhanelerine yüklenmesi, buraların merkez haline getirilmesi sonucunu doğurdu.

Az bilinen Cumhuriyet fotoğrafları

  • 7
  • 12
İNGİLİZLER İSTANBUL’DAKİ TELGRAFHANELERE EL KOYDULAR
İNGİLİZLER İSTANBUL’DAKİ TELGRAFHANELERE EL KOYDULAR

Haberleşme neredeyse sadece telgraf tellerine dayandığı için bu durum, cepheleri ele geçirmek kadar önemliydi. Mustafa Kemal Paşa, Samsun'a çıktıktan sonra, önce kolordu komutanlarıyla, sonra da kaymakam ve valilerle telgraf irtibatı kurdu.

Telgraf, komutanlara ve yöneticilere işgalin gerekçesini anlatmak, işgallere karşı direnişe geçmek amacıyla bilgilendirme aracı olarak kullanılmaya başlandı.

  • 8
  • 12
İŞGAL KUVVETLERİNE RAĞMEN HABERLEŞME DEVAM ETTİ
İŞGAL KUVVETLERİNE RAĞMEN HABERLEŞME DEVAM ETTİ

Böylece Anadolu'da olup bitenlerden İstanbul gazetelerinin çok kısa sürede haberi oluyor; İstanbul'da olanlar derhal Ankara'da öğreniliyordu.

İşgal kuvvetleri bir yandan sansür tedbirlerini sıklaştırmalarına, telgraf makinelerini en küçük vidasına kadar sökmelerine rağmen sonuç alamıyorlardı. İstanbul'dan Ankara'ya giden hattı kesseler de telgrafçılar koparılan kilometrelerce teli tamir ederek haberleşmeye devam ediyorlardı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN