Arama

Milli Mücadele'de bir kadın asker: Halime Çavuş

Cennetin ayakları altına serildiği mübarek varlık, dokunduğu her şeyi güzelleştiren bir mucizedir kadın. Toprakta hasadı toplayan da odur, ilimde çağları değiştiren icatların mucidi de, nesilleri kurtaracak evlatları doğuranlar da. Dünyada kadınların her biri, birbiriyle aynı özellikleri taşır. Ancak Türk kadını, dünyada emsali görülmemiş bir destanın yazılışında da yer bulmuştur. Evinde elinin hamurunu, tüten ocağını bırakmış, cepheye korkusuzca koşmuştur. Oğullarına, eşlerine mermileri taşırken içlerinden kardeşiyle, babasıyla omuz omuza düşmana karşı savaşanlar da çıkmıştır. Halime Çavuş, ailesini ardında bırakıp cepheye koşan kahramanlardan bir tanesi. Onu diğerlerinden ayıran ise erkek kılığına girerek düşmana karşı savaşmış olmasıdır. Yıllarca Halim Çavuş olarak bilinen Halime Kocabıyık'ın öyküsünü sizler için derledik.

  • 8
  • 10
İSTİKLAL MADALYASI VE GAZİ UNVANINI ALDI
İSTİKLAL MADALYASI VE GAZİ UNVANINI ALDI

Milli Mücadele sonrasında Anadolu'nun diğer kahraman kadınları gibi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çankaya'da ağırlanan Halime Çavuş'a, düzenlenen törenle istiklal Madalyası ve çavuş rütbesi verildi. Halime Çavuş aynı zamanda gazi unvanı da aldı. Ölene kadar maaşa bağlandı.

  • 9
  • 10
"BEN ANAYA, BABAYA İTAATLİ EVLADA SAYGI DUYARIM”
BEN ANAYA, BABAYA İTAATLİ EVLADA SAYGI DUYARIM

Mustafa Kemal'in "Seni yollamıyorum, bizim kızımız ol. Burada bizimle kal" önerisine Halime Çavuş "Paşam, benim geride kalan bir ailem var. Annem, babam beni bekler. Gideyim onları da göreyim, merak ederler" diye cevap verdi. Bunun üzerine Atatürk, "Ben anaya, babaya itaatli evlada saygı duyarım. Aferin sana!" dedi.

  • 10
  • 10
HİÇ EVLENMEDİ, ÇOCUK EVLAT EDİNDİ
HİÇ EVLENMEDİ, ÇOCUK EVLAT EDİNDİ

Halime Çavuş, hiç evlenmedi. Kardeşi Hasan Kocabıyık'ın oğlunu evlat edindi. Milli Mücadele'nin kadın figürlerinin timsali Halime Çavuş, 20 Şubat 1976'da hayatını kaybetti.

(Derlenmiştir.)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN