Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Mimar Sinan'ın çıraklıktan kalfalığa geçiş eseri: Şehzadebaşı

Mimar Sinan'ın çıraklıktan kalfalığa geçiş eseri: Şehzadebaşı

Sadece mimarlık bilgisiyle değil aynı zamanda hendese ilmiyle de yeni bir çığır açan Mimar Sinan, meslek hayatı boyunca üç yüz ellinin üzerinde eser inşa etti. Zamanla bina ettiği yapılarda ustalaşan büyük isim, tasarladığı her eserde yeni tecrübeler edindi. Şehzadebaşı Camii onu ustalığa götüren en önemli adımlardan birisiydi. Şehzadebaşı'nın Koca Sinan'ın mimarisindeki yerine yakından bakalım...

  • 3
  • 12
Mimar Sinan ilk hangi eserleri inşa etti?
Mimar Sinan ilk hangi eserleri inşa etti?

🔴 Sinan'ın Prut Nehri üzerine inşa ettiği köprü kariyerinde bir dönüm noktası niteliğindedir. Mimarbaşının vefatıyla oluşan boşluğu mimari dehasıyla son zamanlarda adından söz ettiren Koca Sinan gidermeyi başarır.

🔴 Mimar Sinan mimarbaşılığa getirildiğinde İstanbul'da ilk olarak Haseki Hürrem Camii'ni tasarlar. Bu yapı İstanbul'da inşa ettiği ilk eser olmasının yanında iyi bir mimar olduğunu kanıtladığı somut bir örnektir.

Hürrem Sultan'ın İstanbul'da yaptırdığı en büyük hayrat

🔴 'Reis-i Mi'maran-ı Dergah-ı Ali' yani mimarbaşı olan Sinan, Haseki Hürrem Sultan'ın camisini inşa ettikten dört yıl gibi kısa bir süre sonra Şehzadebaşı Camii'ni projelendirir ve 1548 yılında bitirmeye muvaffak olur.

🔴 Yaklaşık 59-60 yaşlarına tekabül eden yıllarda inşa ettiği Şehzadebaşı Camii'ni bitirirken Sinan, kendisini mimarlık mesleğinde 'çırak' olarak tanımlar.

Mimar Sinan'ın 3 eseri: Şehzade, Süleymaniye ve Selimiye camileri

  • 5
  • 12
Mimar Sinan Şehzade Camisi’nin yerini nasıl belirledi?
Mimar Sinan Şehzade Camisi’nin yerini nasıl belirledi?

🔴 Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan'dan İstanbul'un merkezini tespit etmesini ve bu noktaya oğlu Şehzade Mehmet için bir cami inşa etmesini ister.

🔴 Eski İstanbul sınırları içinde ölçüm yapan Sinan, İstanbul'un ortası olarak bu alanı tespit eder ve buraya bir yeşil sütun yerleştirir.

Eski İstanbul'un kalbi 'yeşil sütun'

🔴 Eskiden daha uzun olan ve bulunduğu yerde dönerek hareket eden yeşil sütun, bugün yol seviyesinin yükselmesinden dolayı bu özelliklerini kaybeder.

📌 Bir Bilgi

Mimar Sinan mimarinin ve mühendisliğin yanı sıra coğrafya ilminde de ilerlemiş büyük bir isimdir.

Mimar Sinan İstanbul'un su sorununu nasıl çözdü?

  • 7
  • 12
Mimar Sinan’ın Şehzade Camisi
Mimar Sinan’ın Şehzade Camisi

🔴 İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Şehzadebaşı Camii sıklıkla yinelediğimiz gibi Mimar Sinan'ın çıraklık dönemi eseridir. Bu eser Şehzade Camisi ve Şehzade Mehmet Camisi olarak da bilinir. 19 metre yüksekliğinde bir büyük kubbe ve 4 yarım kubbeden oluşan caminin avlusunda 12 kubbe ve 16 sütun bulunur.

Mimar Sinan'ın baş mimar oluşu ve Hassa Mimarlar Ocağı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN