Mimar Sinan’ın inşa ettiği su tesisleri
Mimar Sinan, ortaya koyduğu eserlerdeki ustalık, mühendislik, ince işçilik ve mimari dehasıyla tarih boyunca hayranlık uyandırdı. Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük mimarlarından olan Mimar Sinan, başta İstanbul olmak üzere pek çok şehrin ihyasında önemli rol oynadı. En mühim ihtiyaçlardan biri olan suyun temini için pek çok tesis inşa etti.
Giriş Tarihi: 27.12.2020
18:33
Güncelleme Tarihi: 27.12.2021
09:59
Sesli dinlemek için tıklayınız.
MAĞLOVA KEMERİ - CEBECİKÖY
Kırkçeşme Sularının ana galerisi Moğlova Kemeri'nin en üstünden geçer. Galerinin su ile temasta bulunan bölümü su geçirmez bir sıva ile kaplanmış, üzeri sal taşları ile beşik tonoz çatı şeklinde örtülmüş, yanlarına saçaklar yapılmıştır.
Osmanlı dönemi Türk sanatının sivil mimaride bir şaheseri olan bu su kemerinin baraj gölü içinde kalması önlenemediğinden Moğlova Kemeri günümüzde alt tarafında yapılan Alibey Barajı dolayısıyla üzengi taşına kadar su altında kalmıştır.
Mimar Sinan tarafından inşa edilen bu kemer, mimari özelliklerini bozulmadan muhafaza etmeyi bilmiştir. Uzunluğu 155 metre olan kemerin altta 8 üstte ise 11 gözü vardır.
Uzunkemer'in temelleri Roma devrinden kalmıştır. Bu temeller üzerine Mimar Sinan tarafından yeniden inşa edilen kemer, ülkemizin en uzun süre ayakta kalmış su kemeridir.
1563 yılında yaşanan şiddetli fırtına ve sel sonucu büyük hasar görse de Mimar Sinan, yıkılan 12 kemerin ayaklarını yeniden yapmıştır. 26 metre yüksekliğinde ve 710 metre uzunluğundaki Uzunkemer, üst katında 50, alt katında 47 olmak üzere toplam 97 gözden oluşur.
Mimar Sinan'ın İstanbul'a armağan ettiği 3 köprü
SÜLEYMANİYE SU YOLLARI - İSTANBUL
İstanbul'un kuzeybatısındaki çeşitli kaynakların sularını getiren Halkalı sisteminin en büyük ve en uzun olanı Süleymaniye Su Yolları'dır. Edirnekapı'dan şehre giren su yolu, set üzerinden Karagümrük, Altay, Fatih Camii, Bozdoğan Kemeri, Şehzade Camii'ne su verir.
Süleymaniye Külliyesi'ni besleyen ana su yolu, kuzeybatı tarafındaki bahçenin içerisine döşenmiş künklerle şadırvanın havuzuna ulaşır.
📌 Süleymaniye Su Yolları'ndan çeşme, imaret, havuz, medrese, cami, sebil gibi yerlere yapılan ve Kanuni tarafından vakfedilen eserlerin sayısı 23'tür.