Arama

Mimar Sinan'ın İstanbul'da inşa ettiği kervansaraylar

Kervansaraylar, seyyahları, şairleri, yolcuları, gurbette evine hasret kalanları ağırlayarak uzaklardan, başka diyarlardan gelenlerin, merakla yollara düşenlerin mekanı oldu. Yollarda geçen türlü türlü hikaye kesişti ve yolcular bu çatı altında mektuplar yazdı; dertlerini, tecrübelerini, gördüklerini paylaştı. Peki, İstanbul'da yer alan Sultan Süleyman Kervansarayı'nın Faruk Nafiz Çamlıbel'in "Han Duvarları" adlı şiirine ilham kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Sizler için, Mimar Sinan'ın İstanbul'da inşa ettiği kervansarayları derledik

Evliya Çelebi, "Kul cinsinden Hırvat asıllı ve Aristo akıllı idi" dediğini Rüstem Paşa'nın yaptırdığı Kebeci Han'ın 100 ocak olduğunu söyler. Bir zamanlar uzak yollardan gelenlerin ağırlandığı, tüccarların kaldığı bu hanın, tarihi sırlarını taşıyan odaları bugün birer ticarethanedir.

Çeşit çeşit, renk renk ürünlerin satıldığı han odalarının her biri zaman içerisinde farklı kimlikler kazanmıştır. Dükkân sahiplerinin ya da kiracıların bireysel çabalarıyla ayakta duran yapı özgün bütünlüğünü yitirmiş ancak yıkılıp yok olmaktan da kurtulmuştur.

Kervansaray ilk büyük tahribatı, Büyük İstanbul Yangını'nda, 1660 yılında yaşar. Kimi kaynaklar bu durumdan yola çıkarak yapıyı bir bilinmezler bütünü olarak tanıtıp, mimarı, yapılış tarihi ve bânisi bilinmeyen bir han olarak betimlerken, pek çok kaynakta yapının bir Mimar Sinan eseri olarak kabul edildiğini görüyoruz.

  • 4
  • 13
KURŞUNLU HAN (RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI)
KURŞUNLU HAN RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI

Karaköy Perşembe Pazarı'ndaki kervansarayın banisi Sadrazam Rüstem Paşa'dır. Yapımının 1544-50 yılları arasında tamamlandığı düşünülür. Tarihi yarımadanın karşısında, Galata surlarının iç tarafına paralel olarak yükselen kervansaray 16. yüzyılın yoğun ticari hayatına hizmet etmiş, eşitli coğrafyalardan gelen seyyah, tüccar ve yolcuları ağırlamıştır.

Sinan'ın bu yapıyı 13. yüzyıldan kalma Ceneviz Katedrali San Michele'in kalıntıları üzerine inşa ettiği bilinmektedir.

Evliya Çelebi'ye bakılırsa burada katedralden önce çok farklı bir fonksiyona sahip bir yapı bulunmaktaydı. Çelebi'ye göre Cenevizliler bu araziye çobanları için kale gibi sığınacak bir yer yapmışlardı.

Sultan Süleyman'ın sadrazamı ve damadı Rüstem Paşa'nın 1561 tarihli vakfiyesinde yapıdan "Kurşunlu Han" adıyla söz edilir. Hanlar, o günlerde konaklamak için seçilen sağlam ve güvenlikli yapılardır.

Tüccarlar getirdikleri malları satışa çıkarmadan önce buralarda saklar, sonra anlaştıkları yerli esnafa pazarlardı. Kurşunlu Han, Eminönü ve Karaköy gibi hareketli bir ticari bölgenin tam kalbindeydi. Eski Galata surları ile iç içeydi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN