Arama

Mimar Sinan'ın küçük şaheserlerinden Hadım İbrahim Paşa Camii

Hadım İbrahim Paşa Camii, Kanuni'nin vezirlerinden İbrahim Paşa'nın Mimar Sinan'a yaptırdığı küçük ama görkemli eserler arasında yer aldı. İznik'ten gelen nadir çini bezemeleri ve kalem işleriyle süslenen cami; sade ve zarif çizgileriyle asırlara meydan okudu. Peki, caminin kitabesindeki şiir dönemin hangi ünlü şairine aitti? Caminin yanında bulunan İbrahim Paşa'nın mezar taşındaki armut ve meyve tası desenleri neyi simgeliyordu?

📌Kanuni vezirleri arasında ahlakı ve saygınlığıyla öne çıkan İbrahim Paşa'nın yaptırdığı bu cami 12 metre çapındaki kubbesiyle mütevazi bir yapı olma özelliğini taşıyor.

📌Küçük bir yapı olmasına rağmen Mimar Sinan'ın eşsiz dehası, İznik'in göz alıcı çini bezemeleri ve kalem işleriyle İstanbul'un en dikkat çekici camileri arasında olmayı başardı.

Mimar Sinan'ın eserleri hakkında 33 ilginç bilgi

  • 4
  • 11
CAMİİ’NİN EN DİKKATE ŞAYAN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
CAMİİ’NİN EN DİKKATE ŞAYAN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

📌Cami'nin mimari açıdan pek çok ayırt edici özelliği vardı. Türk dini mimarisinde basit ve iddiasız bir tipin temsilcisi olmakla beraber sade ve zarif çizgileriyle görkemini koruyordu.

📌Sade mimari, caminin süslenmesinde de kendisini göstermişti. Ölçülü ve zevkli bir süslemeye sahip olan bu cami, sedef kakmalı kapıları, Türk ağaç işçiliğinin en güzel örneklerini barındırdığı örnekleriyle dikkat çekiyordu.

📌Ayrıca Türk çini sanatının en parlak dönemine denk gelmesinden ötürü cami içerisinde ender rastlanan çinilere rastlamak da mümkündü.

📌Mermerden işlenmiş olan müezzin mahfeliyle minber de taş oyma işçiliğinin güzel örnekleri de camiyi tezyin eden en önemli unsurlar arasındaydı.

  • 6
  • 11
HADIM İBRAHİM PAŞA CAMİİ'NİN KİTABESİ
HADIM İBRAHİM PAŞA CAMİİ’NİN KİTABESİ

Silivrikapı Caddesine açılan sol kapı üstünde girift bir sülüs ile iki satır halinde şu kitabe mevcuttur:

"Yaptı ibrahim Paşa bu muallâ camii.
Yümünle şali sürür encamda.
Kılarlar icma-i ümmet tâki beş vakti edâ.
Kılûben tahmîdü teşbihi sabâhü samda.
Kadiyi Dâi dedi itmamının tarihini.
E oldu izazile bu mâbed şerif eyyamda".

Caminin cümle kapısında o dönemde Beyazıt'ta şekerci olan Kandi mahlaslı ünlü şairin kaleminden bir kitabe de mevcuttur. Bu kitabedeki şiir şöyledir:

"Asaf-i pâk din İbrahim,
ki anındır binayi hayır şiar,
Hamdilillâh temam olup buldu,
Camii ile şeref bu râh güzâr
Didi Kandi bu cami e tarih,
Beyt-i Hadi ve mâbed-i ebrâr".

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN