Mimar Sinan’ın yangında kül olan mescidi
Mimar Sinan, Osmanlı Devleti'nin en parlak döneminin baş mimarıydı. Mimarların piri olarak adlandırılan Sinan, İstanbul'da asırlar boyunca ayakta kalacak olan pek çok eser inşa etti. Onun bir eseri de kendi vakfı olarak yaptığı Mimarbaşı Sinan Ağa Mescidi'ydi. Tarih boyunca çeşitli badireler atlatan mescid, bundan bir asır önce çıkan bir yangın sonucu büyük hasara uğradı. Ondan geriye, ince işçilikle bezeli zarif minaresi kaldı…
Giriş Tarihi: 26.04.2019
15:58
Güncelleme Tarihi: 26.04.2019
16:01
7 BİN 500 BİNA KÜLE DÖNDÜ
O gün Sultanselim'deki Çırağı Hamza Mahallesi'ndeki bir evden çıkan yangın, birçok kola ayrılıp Suriçi'nde bulunan ev, dükkân, mektep, cami, mescit ve tekke olmak üzere toplam 7 bin 500 binanın kül olmasına sebep oldu.
FATİH’İN BİRÇOK SEMTİ ALEVLERE TESLİM OLDU
Yangının kollarından biri güneye doğru inerek Cibali tarafındaki tütün depolarına kadar ilerlemiş, buradaki ateş o sıralar İstanbul'da bulunan Avusturya ve Alman askerlerinin gayretleriyle ancak söndürülebilmişti.
Diğer bir kol, Fatih'e doğru yayılıp Aksaray'a inmiş, ardından Haseki ve Yenibahçe taraflarıyla, Şehremini ve Kocamustafapaşa'ya kadar yayılmıştı. Buradan da bir kol yaparak Topkapı ve Davutpaşa'ya kadar ulaşmıştı.
ON BİNLERCE İSTANBULLU EVSİZ KALDI
Bu derece büyük bir yangında can kaybı olup olmadığıyla ilgili bir kayıt bulunmuyor. Fakat on binlerce İstanbullunun ev ve işyerlerinden olduğu açık.
Evsiz kalanlar için Hilal-i Ahmer'in (Kızılay) bir süre 20 bin kişiye yemek dağıtması, yangından etkilenen insan sayısıyla ilgili bir fikir vermektedir.
YANGIN SONRASI MESCİD BÜYÜK HASAR GÖRDÜ
Bu büyük yangın sonrası, Mimar Sinan'ın inşa ettiği mescid büyük hasar gördü.
Mescidin zarif minaresi, 1938 ve 1962 yıllarında onarılıp korunurken mescid için herhangi bir önlem alınmadı.
MESCİD ESKİ KROKİLER IŞIĞINDA İNŞA EDİLDİ
Yapının Sinan'ın vakfı olan geniş arazisini işgal eden gecekondular ve apartmanlar mescidden arda kalanları yok olma noktasına getirdi.
Nihayet 1976'da kaçak yapılar yıkılıp arazi boşaltıldı. Vakıflar İdaresi tarafından 1918 öncesine ait krokiler ışığında inşa ve ihya edilen mescid, yeniden ibadete açıldı.
Taştan yapılan mihrabı ise 1981 yılında tamamlandı.