Mohaç Meydan Savaşı Tarihi
Mohaç Savaşı, bugünkü Macaristan'da bulunan Mohaç kentinin güneyinde bir noktada gerçekleşti ama savaşın tam olarak nerede olduğu hakkında net bir bilgi yoktu. Araştırmalar sonucunda 29 Ağustos 1526'da gerçekleşen ve iki saat gibi kısa bir sürede sonuçlanan Mohaç Savaşı'nın yapıldığı alan yakın bir tarihte tespit edildi. Peki, Mohaç Meydan Savaşı'nda neler yaşandı?
Giriş Tarihi: 03.12.2021
18:42
Güncelleme Tarihi: 11.09.2024
12:27
◾ Hem Türk hem de Macar kaynakları bölgedeki bataklığın savaşta da büyük önem taşıdığını yazdı. O zamanki notlara göre de savaş esnasında birçok askerin buradaki derin bataklığa düşerek hayatını kaybettiğine dikkati çekildi. Savaş bitiminde Macarların Tuna'da Macar filosu bulunduğu için Tuna'ya doğru kaçtığı belirtildi.
◾ Sultan Dördüncü Murat döneminde 1630-31'de, Topkapı Sarayı'ndaki Revan ve Bağdat Köşkü'ne benzer bir şekilde Macaristan'da Mohaç Savaşı Anıtı yaptırıldı. Söz konusu anıtın yerine, efsaneye göre Mohaç Savaşı'nda hayatını kaybeden Osmanlı askerlerinin defnedildiği belirtildi.
Endülüs Sözlüğü
Mohaç Meydan Savaşı'nda neler yaşandı?
Mohaç Meydan Muharebesi, Osmanlı'nın Avrupa topraklarında kazandığı en önemli zaferlerden biri..
◾ Mohaç Meydan Savaşı ile Macar Krallığı sona erdi, Macar topraklarının parçalanmasının ilk adımı atılmış oldu.
◾ Savaşın sebepleri arasında Avrupa'daki siyasî gelişmeler yer aldı.
◾ Belgrad'ı 927'de (1521) Macarlar'dan alan Kanûnî Sultan Süleyman , Orta Avrupa'ya yönelik olarak başlatacağı yeni askerî harekât için burayı bir üs, ileri karakol şeklinde düşünmüştü. Bir sonraki hedefi Macar Krallığı'ydı.
Müslüman alimlerin bilim tarihine yön veren uzay çalışmaları
Mohaç Meydan Savaşı kiminle yapıldı?
◾ Avrupa'daki siyasî gelişmeler Macar Krallığı'na yönelik politikalarda önemli değişmelere yol açtı. Macar Kralı II. Layoş Osmanlı tehdidi karşısında güçlü müttefikler bulamadı. Macaristan'daki asilzadelerin bir bölümü de II. Layoş'un idaresinden rahatsızdı.
◾ Gerekli hazırlıkları tamamlayan Kanûnî Sultan Süleyman , yanında vezîriâzam ve aynı zamanda Rumeli beylerbeyi olan İbrâhim Paşa olduğu halde İstanbul'dan 11 Receb 932'de (23 Nisan 1526) hareket etti.
◾ Sürekli yağan yağmurların yumuşattığı ağır arazi şartları, kabaran dereler ve sellerle boğuşan ordu, güzergâh planını Semendire (Smederevo) yolu yerine Alacahisar (Kruşevac) yoluna çevirdi.
◾ Morava suyunu geçen padişah Belgrad'a ulaştı ve Ramazan Bayramı'nı burada geçirdi.
Batı'nın karanlık sureti
Mohaç Meydan Savaşı'nı kim kazandı?
◾ II. Layoş 24 Temmuz'da Tolna'ya gelmiş, 15 Ağustos'ta Osmanlı ordusunun karşılanacağı Mohaç sahrasında ordugâhını kurmuş, askerlerini yerleştirmişti. Macar asilzadelerinin çoğu bir süvari hücumuyla Osmanlı ordusunun dağıtılabileceği inancındaydı. Doğrudan padişahın bulunduğu yere ulaşmanın, böylece zaferi kazanmanın mümkün olacağı kanaati hâkimdi.
◾ Macar ordugâhı ovanın en uygun yerinde bulunuyordu, Osmanlı ordusunun ovaya ulaşacağı güzergâh sürekli yağan yağmurlarla bataklık haline gelmiş, ağır Osmanlı ordusu yürüyüş düzenini bozmak ve yavaş hareket etmek mecburiyetinde kalmıştı. Buna rağmen Macarlar zorlanan ve kıtaları arasındaki bağı kopan Osmanlı ordusu üzerine yürümekte geciktiler.
İslam sanatlarında eskimeyen gelenek: İcazetnameler
Osmanlı, Macar süvarilerini dağıttı
◾ 29 Ağustos sabahı önde İbrâhim Paşa'nın Rumeli sipahileri ve tüfekçi grubunun bulunduğu kuvvetler olduğu halde yürüyüşe geçen ordu ancak ikindi vaktinden biraz önce Mohaç ovasına hâkim yüksekliklere ulaşabildi.
◾ Buradan Macar ordugâhının karaltısı görülebiliyordu. Akşam olması nedeniyle savaşın ertelenmesine karar verildi ancak Macar alaylarında bir hareketlenme oldu ve âniden saldırıya geçtiler.
◾ Plan uyarınca Rumeli askeri iki yana açıldı, Macar kuvvetleri karşılarında topçu ve tüfekçileri buldular. Yeniçeri tüfekçileri birkaç grup halinde kademeli ve seri ateşle Macar süvarilerini dağıttı. Âni hücumla saldıran Macar kuvvetlerinin başarı şansı pek yoktu, üstelik saldırı sırasında arkadaki kuvvetlerle olan bağları kopmuştu, gerideki yayalar ise bunlara yetişememişti. Bunda biraz da yandan çevirme hareketi etkili olmuştu.
Sömürgecilik: Topraklara değil zihinlere pranga