Arama

Müslüman alimlerden miras temizlik ve güzellik yöntemleri

10'uncu yüzyıl Avrupa için, açık kanalizasyonlar, hastalıktan kırılan insanlar ve birçok pis manzaranın akla geldiği Karanlık Çağ anlamına geliyordu. Oysa İslam dünyası için durum tam tersiydi. Müslüman alimler birçok yeniliğe imza atmış, sahip oldukları ilmi günlük yaşamlarına aktarmışlardı. Allah'ın ve Resul-i Ekrem'in buyurduğu temizlik anlayışı, Müslümanların birçok ürün ve temizlik pratiği geliştirmelerini sağladı. Peki, bundan tam 14 asır önce dahi kullanılan sabun, misvak ve kınanın sırrı neydi? Günümüz modern bilimi, bu ürünler için ne diyor?

  • 15
  • 16
ANTİBAKTERİYEL MADDELER İÇERİYOR
ANTİBAKTERİYEL MADDELER İÇERİYOR

Suudi Arabistan'daki Riyad Üniversitesi'nde ve ABD'deki Indiana Üniversitesi'nde misvak özü üzerinde yapılan bağımsız testlerle, bu bitkinin iltihap önleyici ve antibiyotik özellikleri doğrulanmıştır.

Misvakın bulunmadığı durumlarda Müslümanlar, soğan veya sarımsaktan kaynaklanan ağız kokusunu gidermek için tarçın, küçük Hindistan cevizi ve kakule yerler, kişniş yaprağı çiğnerlerdi.

Ağız kokusu için başvurulan diğer bir çare ise zeytinyağında kızartılıp toz karanfil ile terbiye edilmiş peynirdi.

Fikriyat

  • 16
  • 16
MÜSLÜMAN ALİMLERDEN MİRAS ‘CERRAHİ ALETLER’
MÜSLÜMAN ALİMLERDEN MİRAS ‘CERRAHİ ALETLER’

Bundan bin yıl önce, yani 10'uncu yüzyıl Güney İspanya'sında yaşasaydık, Batıda "Abulcasis" adıyla tanınan meşhur cerrah Ebü'l Kasım Halef bin Abbas Zehravi'nin omzunun üzerinden bir ameliyatı izleme şansı bulabilirdik belki de.

Dünya tıp literatürünün temellerini atan Müslüman alim Zehravi, o dönemde kaleme aldığı Et-Tasrif adlı tıp ansiklopedisini yazıp bitirmiş olurdu ve belki de bugünlere miras kalan cerrahi aletleri görme şansını elde edebilirdik…

"Müslüman alimlerden miras cerrahi aletler" başlıklı haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN