Arama

Müslüman alimlerin ezber bozan astronomi keşifleri

Bugün bilim dünyasında pek çok kişi, astronominin Yunanlılarla birlikte öldüğüne, Dünyanın Güneşin etrafında döndüğünü söylemesiyle tanınan ve modern astronominin kurucusu kabul edilen Kopernik ile yeniden dirildiğine inanır. Peki, Kopernik'in gezegen teorisi modellerinin kendisinden bir asır önce yaşayan İbnü'ş Şatır'ın modelleriyle birebir aynı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğü teorisini, ilk olarak bir İslam aliminin kaleme aldığını? Müslüman alimlerin ezber bozan astronomi keşiflerini sizler için derledik.

  • 14
  • 19
DÜNYANIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ HESAPLAYAN FERGANİ
DÜNYANIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ HESAPLAYAN FERGANİ

Halife Memun'un astronomlarından olan Fergânî, usturlabın dayandığı matematiksel teoriyi açıklayarak o dönemde kullanılan merkez diskin yapımındaki geometri hatalarını düzeltti.

Güneşin Hareketi Üzerine Kitap ve Yıldız Bilimi Ansiklopedisi adlı ünlü kozmografi eserinin bölümleri, Dünyanın büyüklüğü ve gök cisimlerinin Dünyaya uzaklığı gibi konuların açıklaması dâhil olmak üzere 30 bölümden oluşur.

  • 15
  • 19
HER YERDE KULLANILABİLEN BİR USTURLAP YAPTI
HER YERDE KULLANILABİLEN BİR USTURLAP YAPTI

Avrupa'da Arzachel ya da Azarquiel olarak bilinen ve 1087 yılında ölen Zerkâlî, meşhur Tuleytula Tabloları'nı yazdı.

Sahifa adı verilen ve herhangi bir coğrafi konumda kullanılabilen karmaşık bir usturlap yaptı ve buna ait kapsamlı açıklayıcı notları da beraberinde hazırladı.

  • 16
  • 19
İLK TAŞINABİLİR GÖK KÜRESİNİ CABİR TASARLADI
İLK TAŞINABİLİR GÖK KÜRESİNİ CABİR TASARLADI

1145 yılında ölen Câbir bin Eflah, gök koordinatlarını ölçmekte kullanılan taşınabilir gök küresini ilk kez tasarladı (bu alet bugün torketum adıyla bilinir).

Câbir, özellikle küresel trigonometri alanındaki çalışmalarıyla ünlüdür.

  • 17
  • 19
GÜNEŞ LEKELERİNİ KEŞFEDEN İBN RÜŞD
GÜNEŞ LEKELERİNİ KEŞFEDEN İBN RÜŞD

12'nci yüzyıl Kurtubasından İbn Rüşd, Batıda Averroes olarak tanınıyordu. Kurtuba'nın en tanınmış hekimlerinden biri olmasının yanı sıra astronomdu ve güneş lekelerini keşfetmişti.

  • 18
  • 19
YUNANLILARIN TEORİLERİNDEKİ YETERSİZLİKLERİ DİLE GETİRDİ
YUNANLILARIN TEORİLERİNDEKİ YETERSİZLİKLERİ DİLE GETİRDİ

Ayın hareketleri konusunda ise 14'üncü yüzyıl astronomu İbnü'ş Şâtır, Ayı Dünyaya gerçeğinden daha fazla yaklaştıran Batlamyus'u düzeltti.

Kendisinden önceki diğer Müslüman astronomlar gibi Yunanlıların gezegen teorisindeki yetersizliklerini dile getiren İbnü'ş Şâtır şöyle der:

"Dolayısıyla her şeye kadir olan Allah'tan (cc) ihtiyacı karşılayacak modeller geliştirebilmem için bana ilham vermesini ve yardım etmesini niyaz ettim. Ve Allah (cc), O'nun şanı ne yücedir, O'na hamd ü senalar olsun, enlem ve boylam cinsinden gezegen hareketleri ve bu hareketlerin gözlemlenebilen tüm özellikleri için önceki modellerdeki şüphelere mahal bırakmayan evrensel modeller geliştirmeyi bana nasip etti."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN