Arama

Müslüman alimlerin ezber bozan astronomi keşifleri

Bugün bilim dünyasında pek çok kişi, astronominin Yunanlılarla birlikte öldüğüne, Dünyanın Güneşin etrafında döndüğünü söylemesiyle tanınan ve modern astronominin kurucusu kabul edilen Kopernik ile yeniden dirildiğine inanır. Peki, Kopernik'in gezegen teorisi modellerinin kendisinden bir asır önce yaşayan İbnü'ş Şatır'ın modelleriyle birebir aynı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğü teorisini, ilk olarak bir İslam aliminin kaleme aldığını? Müslüman alimlerin ezber bozan astronomi keşiflerini sizler için derledik.

  • 3
  • 19
RAMAZAN’DA HİLALİN GÖRÜNMESİ OLDUKÇA ÖNEMLİYDİ
RAMAZAN’DA HİLALİN GÖRÜNMESİ OLDUKÇA ÖNEMLİYDİ

Son olarak ise Ayın hareketlerine bağlı olan hicri takvimin takip edilebilmesi için gökyüzünün izlenmesi gerekliliğiydi. Hicri takvime göre, Ay'ın evreleri ve konumu aylar konusunda belirleyici oluyor.

Hilalin görünmesiyle birlikte yeni ay başlar. Hilalin görünmesi, oruç tuttuğumuz mübarek Ramazan ayının başlangıcını belirleyebilmek için özellikle önemlidir.

  • 4
  • 19
MÜSLÜMAN ALİMLERİN ESERLERİNDEN FAYDALANAN KOPERNİK
MÜSLÜMAN ALİMLERİN ESERLERİNDEN FAYDALANAN KOPERNİK

Dini sebeplerle astronomi, bin yıl öncesinin Müslüman âlimleri için merkezi bir alana dönüştü; ortaya koydukları bilgi ve eserler ise yüzyıllar boyunca geçerliliğini korudu.

Rönesans döneminde, 15'inci yüzyılda yaşayan ünlü matematikçi ve astronom Regiomontanus kaynak olarak Müslüman kitaplarını kullanırken, modern astronominin kurucusu kabul edilen Kopernik, De Revolutionibus adlı eserinin birçok yerinde 11'inci ve 10'uncu yüzyıllarda yaşayan Müslüman astronomlar Zerkâlî ve Bettânî'ye atıfta bulunuyordu.

  • 5
  • 19
ASTRONOMİ KEŞİFLERİ MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN YAPILDI
ASTRONOMİ KEŞİFLERİ MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN YAPILDI

Büyük astronomi keşiflerinin çoğu, Müslüman coğrafyalardaki rasathanelerde yapılmış; İspanya'nın Toledo şehri, özellikle Müslümanların hüküm sürdüğü 300 yıl boyunca Dünyanın astronomi merkezi olmuştu.

Burada hazırlanan yeni astronomi tabloları Avrupa'da 200 yıl boyunca kullanıldı.

  • 6
  • 19
GEZEGENLERİN ENLEM VE BOYLAM BİLGİLERİ OLUŞTURULDU
GEZEGENLERİN ENLEM VE BOYLAM BİLGİLERİ OLUŞTURULDU

Oldukça yoğun bir şekilde ve her gün yapılan gökyüzü gözlemi, gökyüzünü bir uçtan diğerine kat eden Güneş ve Ayın incelenmesi amacına yönelikti.

Bu gözlemler sayesinde Güneşe ait parametreler belirlenebildi ve ölçümleri iki haftada bir yapılan gezegenlerin enlem ve boylam bilgileri oluşturuldu.

  • 7
  • 19
ASTRONOMİ ESERLERİNİN TERCÜMESİ DARÜLHİKME’DE YAPILDI
ASTRONOMİ ESERLERİNİN TERCÜMESİ DARÜLHİKME’DE YAPILDI

Halife Me'mun'un el yazmalarını tercüme ettirmek amacıyla 9'uncu yüzyılda Bağdat'ta kurduğu Dârülhikme adlı akademide bu alanda birçok çalışma yapılmıştı.

Arapçaya tercüme edilen ilk eserler arasında, İskenderiyeli astronom Batlamyus'un Güneş, Ay, gezegen ve yıldızların Dünyanın etrafında döndüğünü söyleyen Büyük Eser adlı çalışması da bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN