Arama

Müslüman alimlerin icat ettiği astronomi aletleri

Müslümanların öncülük ettiği icatların başında, gök cisimlerini incelemek amacıyla muazzam büyüklükte tasarlanarak inşa edilen gözlem aletleri geliyordu. Bu aletleri kullanmaları, Müslüman bilim insanlarının ölçümlerindeki hata yüzdesini azaltıyordu. İlk kez İslam uygarlığında temelleri atılan rasathanelerde kullanılan aletler, bugün gök cisimlerini inceleyen aletlerin temellerini oluşturuyordu. Öyle ki, günümüzde sıklıkla kullandığımız GPS'in temelleri dahi o dönemde atılmıştı.

  • 13
  • 14
AY VE GÜNEŞ İLE HİZALAYARAK AÇIYI KAYDEDİYORDU
AY VE GÜNEŞ İLE HİZALAYARAK AÇIYI KAYDEDİYORDU

Takiyüddin, bu dört türün dışında kalan beşinci bir kadran kullanmayı tercih etti. Hocendî'nin Fahri sekstantından ayrı olarak duvar kadranı adı verilen alette toplam çapı yalnızca altı metre olan iki adet kademeli pirinç yay bulunuyordu.

Hocendî'nin sekstantından 20 metre daha küçük olan bu alet, meridyeni izleyen bir duvar üzerine asılıyordu. Değer okuyabilmek için, astronomlar kadran üzerindeki çubuğu ya da ipi ilgili gök cismi, Ay ya da Güneş ile hizalıyor ve duvar kadranının gösterdiği açıyı kaydediyordu.

  • 14
  • 14
GPS’İN GELİŞTİRİLMESİNDE BU ALET ETKİLİ OLDU
GPS’İN GELİŞTİRİLMESİNDE BU ALET ETKİLİ OLDU

Bu devasa astronomik gözlem aletleri bugün önemli ölçüde küçültülmüş olmakla beraber bunlarda kullanılan teknoloji taşınabilir bir alet olan modern sekstantın temellerini atmıştır.

Küresel Konumlandırma Sistemlerinin (GPS) geliştirilmesi öncesinde, devrin önde gelen yön bulma ve ölçüm aletleri olarak kullanılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN