Arama

Müslüman alimlerin insanlığa ‘cerrahi mirası’

Modern cerrahi, kendini hayat kurtarmaya adayan insanların yüzyıllara yayılan yeniliklerine borçlu olduğumuz en ileri uygulamaları içeriyor. Bundan bin yıl önce, hayat kurtarma aşkıyla yanıp tutuşan Müslüman alimler, üç çeşit ameliyatı başarıyla yapabiliyordu: Damar cerrahisi, genel cerrahi ve ortopedik cerrahi… Müslüman alimlerin o günlerden bugünlere bıraktıkları tıbbi mirası, o dönemde kullanılan ameliyat tekniklerini sizler için derledik.

  • 3
  • 13
BUGÜN DAHİ KULLANILAN YÖNTEM
BUGÜN DAHİ KULLANILAN YÖNTEM

Tarihteki ilkler listesi oldukça kabarık olan Zehrâvî'nin mesleki özgeçmişini okuyup da etkilenmemek elde değil.

İlk defa kullandığı yeni uygulamalar arasında vücut ameliyatlarında hayvan bağırsağını dikiş ipliği olarak kullanılması da yer alır; bu uygulama günümüzde en basitinden en karmaşığına kadar tüm ameliyatlarda halen kullanılır.

Kedi bağırsağı, insan vücudu tarafından kabul edilip özümsenebilen tek tabii maddedir.

  • 4
  • 13
BİRÇOK UYGULAMAYLA TIP TARİHİNDE ÇIĞIR AÇTI
BİRÇOK UYGULAMAYLA TIP TARİHİNDE ÇIĞIR AÇTI

Ameliyatta kedi bağırsağını ilk Zehrâvî kullanmış olmakla beraber, dikişler için hayvan (koyun) bağırsağını ilk kullanan ise Râzî'ydi.

Zehrâvî'nin de müzik aleti tellerinde kullanılan kıvrımlı lifleri cerrahi amaçla kullandığı bilinir.

Her vakaya dâhice yaklaşan Zehrâvî, tıbbi prosedürlerde eksik dişlerde kemik muadili kullanma, altın ya da gümüş teller kullanarak sallanan dişleri sağlam dişlere bağlama, kanamayı kontrol altına almak için pamuğu ilk kez kullanma, trakeotomi ameliyatı yapma, düzenli olarak alçı kol ya da bacak askısı kullanma ve idrar yolu taşları için idrar deliğinden uygulanan ince bir matkap kullanma gibi birçok yeni uygulamaya imza attı.

  • 5
  • 13
MESANE TAŞINI KIRMAK İÇİN ALET GELİŞTİRDİ
MESANE TAŞINI KIRMAK İÇİN ALET GELİŞTİRDİ

Üriner mesane taşının kendi icadı olan bir alet kullanılarak kırılması ve çıkarılması konusunda ayrıntılı bilgi de vermişti.

Burundaki poliplerin çıkarılması gibi basit cerrahi prosedürlerden ölü fetüsün yine kendi icadı olan özel bir forseps kullanılarak anne karnından çıkarılması gibi karışık prosedürlere kadar birçok konuya değinmişti.

Ele aldığı diğer konular arasında derinin dağlanması ya da yakılması suretiyle yaraların tedavisi, kanamaların durdurulması ve yerinden çıkan omzun yerine oturtulması sayılabilir.

  • 6
  • 13
BADEMCİK AMELİYATINI NASIL GERÇEKLEŞTİRİYORDU?
BADEMCİK AMELİYATINI NASIL GERÇEKLEŞTİRİYORDU?

Yaptığı tüm yeniliklerde hastalarını gözeten Zehrâvî, ameliyatlarda hastaları korkutmamak için, apseleri açmakta kullandığı gizlenebilir bir bıçak icat etmişti.

Bademcik ameliyatlarında, dili aşağıda tutan bir pens kullanarak şişen bademciği bir kancayla çekip makas benzeri bir aletle kesmek suretiyle yerinden çıkarmıştı.

Bu makas, hastanın boğulmasını önlemek amacıyla bezi keserek çıkarmak üzere tutan çapraz keskin uçlara sahipti.

  • 7
  • 13
ACI VEREN AMELİYATLARI YAPMAKTA GÖNÜLSÜZDÜ
ACI VEREN AMELİYATLARI YAPMAKTA GÖNÜLSÜZDÜ

Riskli ve acılı ameliyatların hastalara ciddi seviyede rahatsızlık verdiğinin bilincinde olan tüm diğer Müslüman cerrahlar gibi, Zehrâvî de hassas ve insani bir tutumla, bu tür acı veren ameliyatları yapma konusunda gönülsüz bir duruş sergilemişti.

Bu yaklaşım, hâlen cerrah-hasta ilişkisinde atılan belirleyici adımlardan biridir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN