Arama

Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmaları

Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmalarının, bundan bin yıl öncesine uzanan bir geçmişe sahip olduğu görülür. Dünyada pek çok coğrafyada Karanlık Çağ'ın yaşandığı o yıllarda, İslam uygarlığı bilimsel olarak tıp ilmini ele almış, yeni tedavi yöntemleri geliştirmiş ve hastalıklara şifa olacak ilaçları keşfetmişlerdir. Tıp alimlerinin yanı sıra dönemin hükümdarları da sağlık ile ilgili çalışmaları desteklemişler, yeni hastanelerin kurulmasına öncülük ederek tıbbın gelişmesini sağlamışlardır. Modern tıbbın temellerini atan Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmalarını derledik.

  • 3
  • 21
BİTKİSEL İLAÇLAR TEDAVİNİN ANA UNSURUYDU
BİTKİSEL İLAÇLAR TEDAVİNİN ANA UNSURUYDU

İslam uygarlığında yaşayan Müslüman hükümdarlar herkesin tedavi olabileceği en iyi hastaneleri yaygınlaştırmak için yarışırdı. 872-874 yılları arasında Mısır, Kahire'de inşa edilmiş tam teşekküllü ilk büyük hastane adını zamanın Müslüman hükümdarı olan Ahmed İbn-Tolun'dan almıştır.

O dönemde bitkisel ilaçlar alternatif tıp olarak değil; şifaya giden yolda en önemli etkenler olarak görülüyordu.

  • 4
  • 21
AVRUPA CÜZZAMI ŞEYTANIN İŞARETİ OLARAK GÖRÜYORDU
AVRUPA CÜZZAMI ŞEYTANIN İŞARETİ OLARAK GÖRÜYORDU

Bin yıl önce İslam uygarlığında müzik terapisi gibi en gelişmiş tedaviler bile herkes için ücretsizdi. Kur'an, bütün hastaları tedavi etmek için Müslümanları sorumlu tuttuğundan, ilk hastaneler her inançtan kadın veya erkek zengin ya da yoksul ayrımı yapılmadan hizmet verirdi.

Avrupa'da pek çok insan cüzzam hastalığının şeytanın bir işareti olarak düşünürken bu hastalar İslam uygarlığında 9. yüzyılda Tunus Kayrevan'da açılan El- Kayrevan Hastanesi'nden gerekli tedaviyi alabiliyorlardı.

  • 5
  • 21
İSLAM COĞRAFYALARINDA TIP EĞİTİMİ NASILDI?
İSLAM COĞRAFYALARINDA TIP EĞİTİMİ NASILDI?

12'inci asırda tıp eğitimi, hem gruplar halinde, hem de günümüzdeki gibi birebir olarak yapılıyordu.

Hastanedeki büyükçe bir salonda düzenli seminerler tertip ediliyor ve bunlar genellikle "Okuyan Hekim" adı verilen kişi tarafından tıp alanındaki bir el yazmasından bölümlerin okunmasını içeriyordu.

  • 6
  • 21
BAŞ CERRAH ÖĞRENCİLERE SORULAR SORUYORDU
BAŞ CERRAH ÖĞRENCİLERE SORULAR SORUYORDU

Okuma bittikten sonra başhekim ya da baş cerrah öğrencilere çeşitli sorular sorar ve öğrencilerin sorularını cevaplardı.

Tanınmış hekimlerle birlikte tıp metinlerini inceleyen çok sayıda öğrenci bulunuyordu.

  • 7
  • 21
EL YAZMALARI ÇOĞALTILARAK ÖĞRENCİLERE VERİLİRDİ
EL YAZMALARI ÇOĞALTILARAK ÖĞRENCİLERE VERİLİRDİ

O dönemde, İslam dünyasında kâğıt bol olduğundan el yazmaları çoğaltılarak öğrencinin özel kullanımına veriliyordu.

Buna benzer metinler Avrupa'da nadir bulunurdu. Bunların öğrencilere tahsis edilmesi de çok seyrek rastlanılan bir durumdu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN