Arama

Müslüman alimlerin yer bilimi ile ilgili keşifleri

Dünya tarihinde pek çok bilim dalında olduğu gibi, yer bilimin temellerinin atılmasında da Müslüman âlimlerin payı oldukça büyüktür. Yer bilim hakkında bilgi sahibi olan Mısırlılar, Mezopotamyalılar, Hintliler, Yunanlılar ve Romalıların yaşadığı topraklar İslam sancağı altına alınmış; bu medeniyetlerin sahip oldukları bilgileri inceleyen Müslüman âlimler, alanla ilgili gelişmeleri daha ileriye taşımışlardır. Dünya üzerinde Avrupa'ya, Rönesans dönemine izafe edilse de jeolojinin temelleri Rönesans'tan 800 yıl önce İslam uygarlığında atılmıştır.

  • 6
  • 13
İBN-İ SİNA’NIN ÇALIŞMALARI AVRUPA’YA İLHAM OLDU
İBN-İ SİNA’NIN ÇALIŞMALARI AVRUPA’YA İLHAM OLDU

O dönemde çok ünlenen bu kitap, içerdiği değerli bilgiler sebebiyle Rönesans sırasında Avrupalı bilim insanlarına ilham kaynağı olacaktı.

Bilimsel büyümesinin zirvesindeki İslam medeniyetinin gerçek bir ürünü olan İbn-i Sina günümüzde yer biliminden ziyade tıp ve felsefe alanlarında tanınır. Bununlar beraber İbn-i Sina, Şifa Kitabı'ndaki mineraloji ve meteoroloji konulu önemli bölümde, dünyada olup biten şeyler hakkında o dönemde mevcut olan bilgileri eksiksiz olarak sunar.

  • 7
  • 13
RÖNESANS’TAN YÜZYILLAR ÖNCE İBN-İ SİNA KEŞFETTİ
RÖNESANS’TAN YÜZYILLAR ÖNCE İBN-İ SİNA KEŞFETTİ

Bu bölüm altı kısımdan oluşur: Dağların oluşumu, dağların bulut oluşumuna etkisi, su kaynakları, depremlerin kökeni, minerallerin oluşumu ve dünyadaki yüzey şekillerinin çeşitliliği.

Bu buluşların birçoğu bugün 18. Yüzyılda yaşayan James Hutton'a izafe edilir. Ancak, jeolojinin bu temel ilkeleri yer bilimin ilk kez jeoloji olarak adlandırıldığı Avrupa'daki Rönesans'tan yüzyıllar önce ortaya koyulmuştu.

  • 8
  • 13
DA VINCI, STENO VE JAMES HUTTON ONUN İZİNDEN GİTTİBİRUNİ DE YERBİLİMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPTI
DA VINCI, STENO VE JAMES HUTTON ONUN İZİNDEN GİTTİBİRUNİ DE YERBİLİMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPTI

İbn-i Sina'nın jeoloji alanındaki katkılarının altını çizen tarihçiler, İbn-i Sina'nın daha 11'inci yüzyılda sıradağlarının kökeni hakkındaki bir hipotez ortaya koyduğunu ve bu hipotezin üzerinden 800 yıl bile geçse Hristiyan dünyasında radikal bir hipotez olarak karşılanacağını belirtmektedirler.

Rönesans Avrupa'sında Latince tercümesiyle tanınan İbn-i Sina'nın Şifa Kitabı adlı eseri, 15'inci yüzyılda Leonardo da Vinci, 17'nci yüzyılda Steno ve 18'inci yüzyılda James Hutton dâhil olmak üzere Avrupa mineraloji düşüncesinin kurucularına ilham kaynağı oldu.

  • 9
  • 13
BİRUNİ DE YERBİLİMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPTI
BİRUNİ DE YERBİLİMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPTI

İlmin sınırlarını zorlayan tek Müslüman bilim insanı İbn-i Sina değildir; mineraloji alanının büyük isimleri arasında İbn-i Sina ile aynı dönemde yaşayan Biruni de yer alır.

Biruni, bugün Türkiye'nin güneydoğusunda kalan bölgede 973 yılında doğdu. Kendisiyle aynı dönemde yaşayan birçok bilim insanı gibi, aralarında matematik, astronomi, tıp, felsefe, tarih, eczacılık ve mineralojinin de bulunduğu birçok alanda eser veren Biruni'yi tek bir alanla sınırlamak mümkün değildir.

  • 10
  • 13
TÜM ESERLERİNİ FARSÇA VE ARAPÇA YAZDI
TÜM ESERLERİNİ FARSÇA VE ARAPÇA YAZDI

Zamanının büyük bir bölümünü Hindistan'da geçirmiş, bu arada Hintçe öğrenmiş, Hintlileri, Hindu dinini ve Hindistan'ın önemli yerlerini incelemişti.

Bununla ilgili deneyimlerini Hindistan Güncesi adlı geniş kapsamlı kitabında anlatır. Hintçenin yanı sıra Yunanca, Sanskritçe ve Süryanice de bilmesine rağmen tüm kitaplarını Farsça ve Arapça yazdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN