Müslüman bilim insanları ve dünyaya armağan ettikleri buluşlar
Müslüman bilim adamları, astronomi, fizik, tıp, mühendislik, kimya gibi birçok alanda ilke imza attı. Alimlerin kaleme aldığı eserler, asırlar boyunca Avrupa okullarında ders kitabı olarak okutuldu. Atomun parçalanmasından sarkaçlı saate, çiçek hastalığının tespitinden otomatik kontrol sistemine kadar pek çok icatla yüzlerce yıl bilim dünyasına kaynak oldular. İşte buluşlarıyla uygarlığa yön veren Müslüman bilim insanları ve dünyaya armağan ettikleri icatlar..
Giriş Tarihi: 20.02.2020
16:04
Güncelleme Tarihi: 29.04.2022
10:31
İBNİ KARAKA- İLK TORNA TEZGÂHI (MÜHENDİS)
Dokuz yüz yıl önce ilk torna tezgâhını yapan Müslüman bilim adamı İbni Karaka 11. yüzyılın ikinci yarısında yaşadı. Yaşamı hakkında sınırlı bilgi bulunan Müslüman bilim adamının oldukça zeki olduğu biliniyordu.
Kahire'de 25 metrekarelik bir alanda dünyanın ilk torna tezgâhını kurdu. İbni Karaka, aletler ne kadar büyük, kaliteli olursa çalışmalar o kadar rahat ve o derece iyi netice alınır düşüncesini savundu. Onun bu icadı aynı sistem ve mekanizma günümüz teknolojisi ile hala kullanılıyor.
Torna tezgahı, ağaç veya metal eşyaya istenilen ölçülerde kesimi gerçekleştirmek ve istenilen biçimi vermek için kullanılır. Günümüzde oyuncak malzemelerinden makinelere kadar pek çok ürün bu tezgahlarda şekillenir.
EBUL VEFA-TRİGONOMETRİ (MATEMATİK)
Trigonometri ilminin kurucusu olan Ebu'l Vefa, "mühendis" ve "hâsib" lakaplarıyla da tanındı. 10 Haziran 940 yılında doğan Müslüman alim, matematik alanında temel bilgileri amcası Ebû Amr el-Mugāzilî ve dayısı Ebû Abdullah Muhammed b. Anbese'den öğrendi.
Trigonometriyi sistematik bir ilim dalı haline getiren Ebü'l-Vefâ'ydı. Trigonometri teoremlerinin ilk ispatlarını veren Vefa, "zıl" adı altında tanjantı, "kutr-ı zıl" adıyla sekantı tarif etti ve trigonometrik fonksiyonların yayın fonksiyonu olarak 15 dakikalık adımlarla hassas cetvellerini gerçekleşti.
EBU'L VEFA EL-BUZCANİ'NIN BİLİME KATKILAR I
Ebü'l-Vefâ, α ve β, toplam ve farkları 90 dereceden küçük iki yay ve α > β olmak üzere sin (α + β) - sinα < sinα - sin (α - β) eşitsizliğini bulmuş ve sonradan kendi adıyla anılan bu teoremi kullanıp sin 30′ dakikayı sekiz ondalığa kadar doğru olarak sin 30′ = 0,00872653672 şeklinde hesaplamıştır. Bundan başka sinα ve sinβ bilindiğine göre, sin (α ± β)'dan hareketle 2sin²α2 = 1 - cosα, sinα = 2sinα2cosα2 formüllerini de bularak yarım açının sinüs ve kosinüsünün hesabını sağlamıştır.
Pergelin bir tek açıklığıyla daire içine kare çizimini ve verilen bir kare içine eşkenar üçgen çizimini ilk defa Ebü'l-Vefâ yaptı.
EBU FİRNAS- İLK UÇAK (MÜHENDİS)
Ebu Firnas, 810-887 yılları arasında yaşamış Endülüslü bir Müslüman âlimdir. Kurtuba'da tahsil gören Firnas, zamanın çoğu âlimi gibi birçok alanda kendini geliştirdi. O aynı zamanda şair, astrolog, müzisyen, astronom ve mühendisti. Kendisine en büyük ünü kazandıran girişimi, insanı havada taşıyabilecek ilk uçağı icat etmesiydi.