Arama

Müslüman bilimini Avrupa’ya aktaran köprü: Endülüs

İslam uygarlığının "altın çağı" olan 7 ila 17. yüzyıl arasında bilim ile uğraşan Müslüman alimler, yeni keşifler yaparak, bilgiyi geliştirerek ve yeni teoriler ortaya koyarak medeniyetin temellerini attılar. Matematik, tıp, eczacılık, astronomi, teknoloji ve mimarlık gibi alanlarda büyük ilerlemeler sağladılar. İslam coğrafyasında yaşanan bu gelişmeler, Endülüs'ün fethi ile İber Yarımadası'na geçti ve oradan çeviriler yoluyla Avrupa'ya aktarıldı. Bilim tarihçilerine göre, bu bilgileri özümsemekte bile geciken Avrupalıların yeni bilimsel keşiflerde bulunması yüzyıllar alırdı.

  • 4
  • 15
MÜSLÜMANLARIN EL YAZMALARINDAN FAYDALANDILAR
MÜSLÜMANLARIN EL YAZMALARINDAN FAYDALANDILAR

976 ve 992 yılında İspanya'da kopyalanan iki el yazmasında, Arap rakamlarının çok daha önce Avrupa'ya ulaştığı görülür.

Bununla beraber Gerbert'e izafe edilen ve 10. yüzyıldan kalan bir usturlabın da ona ait olmadığı, üzerinde yazan yazıların Arap kökenli olduğu belirlenmiştir. Üzerindeki koordinat çizelgesinden ise el Me'mun'un dünya haritasından faydalandıkları anlaşılır.

  • 5
  • 15
BİLİM, İSPANYA DIŞINA 11. YÜZYILDA ÇIKMAYA BAŞLADI
BİLİM, İSPANYA DIŞINA 11. YÜZYILDA ÇIKMAYA BAŞLADI

Hermannus Contractus, De mensura astrolabii isimli eserini kaleme aldı. Yedi iklim çizelgesi ve şehirlerin doğudan batıya sıralanışıyla el Fergani'nin el kitabının henüz Latinceye çevrilmeden önce de bilindiği bu eser sayesinde anlaşılır.

Aynı zamanda taşınabilir silindir saati ve kadranını, Müslüman İspanya'dan Avrupa'ya ulaştıran kişi olduğu da ileri sürülür.

  • 6
  • 15
İLK OLARAK MÜSLÜMANLARDAN PRATİK BİLGİLERİ ALDILAR
İLK OLARAK MÜSLÜMANLARDAN PRATİK BİLGİLERİ ALDILAR

İlk olarak sadece usturlabın, kadranın, halkalı kürenin kullanışlarına, Arap sayılarına, ilaç listeleri ve astrolojik formüllere dair bilgileri almışlardır.

Avrupa, o dönemde Müslümanların büyük bilim ve felsefi sistemlerine dair kaleme alınan eserlerini anlayabilmek konusunda oldukça yetersizdir.

Müslümanlar medeniyetin temellerini nasıl attılar?

  • 7
  • 15
MÜSLÜMANLARIN ARAÇ GEREÇLERİYLE KEŞİF YAPTILAR
MÜSLÜMANLARIN ARAÇ GEREÇLERİYLE KEŞİF YAPTILAR

Daha sonraki büyük çeviri dalgası ise ilk olarak 12. yüzyılın başlarında ortaya çıktı. Malvernli Walcher, 11. yüzyılda Müslümanların astronomi ve matematiğinin ulaştığı Lothring bölgesinde yaşadı.

Walcher, Ay tutulmasının zaman özelliklerini tespit etme girişiminde bulunan ilk Avrupalıydı ve bunu 1092'de bir usturlap yardımıyla yaptığı gözlem ile gerçekleştirmişti.

  • 8
  • 15
11. VE 12. YÜZYILLARDA ÇOK SAYIDA ÇEVİRİ YAPILDI
11. VE 12. YÜZYILLARDA ÇOK SAYIDA ÇEVİRİ YAPILDI

10. yüzyılda başlayan çevirilerin sayısı 12. yüzyılda daha da artmış; Arapçadan Latince ve İbraniceye çok büyük bir çeviri dalgası başlamıştı. Bu hareketin öncülerinden biri 1116-1142 yılları arasında faaliyet gösteren Bathlı Adelard'dı.

Robert Grosseteste ve Roger Bacon ile birlikte, resepsiyon ve özümseme sürecinin en önemli üç İngiliz bilgininden biriydi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN