Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Müslüman matematiği ile tarihe karışan Avrupa sayı sistemi: Sistersiyen rakamları

Müslüman matematiği ile tarihe karışan Avrupa sayı sistemi: Sistersiyen rakamları

"Sistersiyen Rakamları", Avrupa'da Orta Çağ döneminde aktif olarak kullanılan bir sayı sistemiydi. Bu rakamların en önemli özelliği, binli rakamların dahi tek bir karakter ile yazılabiliyor oluşuydu. Roma rakamlarına göre daha kullanışlıydı ve dört haneli bir sayı tek bir karakterle yazılabiliyordu. Ancak hem "Sistersiyen Rakamları"nın hem de Roma rakamlarının olumsuz bir yanı vardı, hesap yapmanın zorluğu. Müslüman biliminin geliştirdiği 1-9 arası rakamlar, 0'ın keşfi, ondalık sayılar ve hesap sistemi, kısa zamanda kabul gördü. Böylece "Sistersiyen Rakamları" da tarihe karışmış oldu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 8
  • 12
MÜSLÜMANLARIN SAYI SİSTEMİ AVRUPA’YA ULAŞTI
MÜSLÜMANLARIN SAYI SİSTEMİ AVRUPA’YA ULAŞTI

📌 Bin yılı aşkın bir süre önce, Müslüman âlimler matematiğin temellerini atan birçok gelişmenin mucidi oldular. Bu matematikçilerin çoğu, 800'lü yıllarda Dârülhikme'nin içinde bulunduğu Irak'ta ve İran'da yaşadılar.

📌 10. yüzyıldan itibaren Müslümanların sayı sistemi, Avrupa kıtasında bilinir hale gelmeye başladı.

  • 9
  • 12
İSLAM COĞRAFYASINDA GELİŞTİRİLEN MATEMATİK
İSLAM COĞRAFYASINDA GELİŞTİRİLEN MATEMATİK

📌 Arap sayıları olarak da bilinen bu sayıların her bir sayının yazılışında kullanılan açı sayısından ortaya çıktığına inanılır; ancak 7 sayısı bu teoriye ters düşer. Zira 7 sayısının ortasına çizilen yatay çizgi 19'uncu yüzyılda ortaya çıkmıştır.

📌 1-9 arası sayılar Hint sayılarından elde edilmiş; Müslümanların ondalık sisteme yaptıkları katkılar sayesinde hesap ve matematik problemlerinin çözümü kolaylaşmıştı.

İslam uygarlığı hakkında 20 ilginç bilgi

  • 10
  • 12
SIFIRIN KEŞFİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?
SIFIRIN KEŞFİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

📌 Böylece Müslümanlar, sayıların ondalık sisteme çevrilmesini sağlamışlardı.

📌 Ondalık değer sistemi sıfır sayesinde gerçekleşti ve 23 yazıldığında bunun 230 mu, 23 mü yoksa 2300 mü olduğunu bilmek mümkün hale geldi.

  • 11
  • 12
SAYILAR AVRUPA’YA ÜÇ FARKLI KAYNAKTAN GELDİ
SAYILAR AVRUPA’YA ÜÇ FARKLI KAYNAKTAN GELDİ

📌 10. yüzyılın sonlarında Kurtuba'da eğitim gördükten sonra Roma'ya dönen Gerbert (Papa Sylvester I), El Hârizmî'nin (ikinci gubarî Arap sayılarını içeren) kitabı,12. yüzyılda kitabı tercüme eden Chesterli Robert, bu sistemin Avrupa'ya ulaşmasında etkili olmuştu.

  • 12
  • 12
BU GELİŞMELER SAYESİNDE HESAPLAMA MÜMKÜN OLDU
BU GELİŞMELER SAYESİNDE HESAPLAMA MÜMKÜN OLDU

📌 Öte yandan Ebü'l Vefâ ve Ömer Hayyam gibi matematikçiler sayesinde, sayıları kök içerisinden çıkarabilmek mümkündü. Müslüman âlim Kereci'nin üslü sayılara yönelik binom teoremini keşfetmesi, ondalık sisteme dayalı sayısal analizin geliştirilmesinde önemli bir faktör oldu.

📌 Matematik alanında bu tür gelişmelerin yaşanması ve hesaplamaların daha kolay bir hale gelmesi ile de Avrupa'da kullanılan Sisteryen rakamlarının varlığını kısa zamanda unutturdu.

------------------------------------------------------------------------------

** Fikriyat.com'un ürettiği özel içeriklere ulaşmak için tıklayınız: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel

***Podcast kayıtlarıyla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programları dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriği de takip edebilirsiniz: https://www.fikriyat.com/podcast

***Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor:

TWITTER: https://twitter.com/fikriyatcom

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fikriyat/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/fikriyat/

PODCAST'LER: https://www.fikriyat.com/podcast

MOBİL UYGULAMASI https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkuvaz.fikriyat

Ayrıntılı bilgi: https://www.fikriyat.com/kultur-sanat/2020/07/10/dijital-medyaya-yeni-bir-soluk-getiren-mecralar-fikriyatcom-ve-vav-radyo

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN