Müslümanlar Bizans ordusunu nasıl bozguna uğrattı?
Resul-i Ekrem Efendimizin "Allah'ın kılıcı, askeri" anlamlarına gelen "Seyfullah" unvanı ile şereflendirdiği bir isim Halid bin Velid. İslam ordusunun komutanı olan Halid bin Velid, Hz. Ebu Bekir'in emriyle Bizans'a karşı savaştı. Bizans ordusunun çeyreği oranında askerle İmparator Herakleios'u büyük bir hezimete uğratan İslam ordusu, Irak, Suriye, Filistin ve Lübnan'ı fethetti. 1383 yıl önce bugün gerçekleşen Yermük Savaşı, Doğu Roma-Arap savaşlarının en büyük muharebesi olarak tarihe geçti.
Giriş Tarihi: 21.08.2019
11:20
Güncelleme Tarihi: 21.08.2019
11:32
BİR BÖLÜĞÜ ORDUNUN ARKA TARAFINA YERLEŞTİRDİ
Destek ve emniyet için Saîd bin Zeyd kumandasındaki bir bölüğü ordunun arka tarafına yerleştirdi. Kumanda ettiği süvari birliğini iki kısma ayırarak birinin başına kendisi geçti, diğerininkine de Kays bin Hübeyre'yi getirdi.
Birliklerden birini sağ, diğerini sol tarafta ordunun arkasına gizleyip yerleştirerek savaş nizamına soktu; muharebenin gelişmesine göre bunların harekete geçmesini sağlayacak tedbirleri aldı.
BAZI ASKERLER SAVAŞTAN KAÇMAYA BAŞLADILAR
636 yılı yaz sıcağında iki ordu üç ay kadar bekledi. Ardından Yermük Muharebesi, Bizans'ın çok şiddetli bir saldırısıyla başladı ve Bizans birlikleri İslam ordugâhına kadar ilerlemeyi başardı.
Savaşa hazırlık yapıldığı sırada İslam ordusuna katılan Lahm ve Cüzâm kabilelerine mensup bazı askerler savaşın en şiddetli anında kaçmaya ve yakında bulunan köylere sığınmaya başladı.
CEPHEDEKİ KADINLARA SAVAŞTAN KAÇANLARI ÖLDÜRME EMRİ
Bu arada Müslüman askerlerden de savaş meydanını terk edip kaçanlar oldu. Bu da İslam ordusunu zor durumda bıraktı. Hâlid bin Velîd hemen gerekli tedbirleri aldı.
Bir yandan İslam ordusunun gerisinde bulunan savaşçı kadınlara kaçanları öldürme emrini verirken bir yandan da savaşın kaderini değiştirecek olan süvarilerin hücuma geçecekleri vakti kolluyordu.
MÜSLÜMANLAR BİZANS ORDUSUNU NASIL BOZGUNA UĞRATTI?
Bizans ordusunun ilk saldırılarını karşılayan Hâlid bin Velîd süvarilerine Bizans süvari birlikleriyle piyadelerin arasındaki boşluğa doğru hücum emri verdi ve iki birlik arasındaki irtibatı kopardı.
Sonuçta çok şiddetli bir savaşın ardından Müslümanlar kendilerinden çok kalabalık olan Bizans ordusunu bozguna uğratmayı başardılar.
SURİYE FATİHİ: HALİD BİN VELİD
Böylece askerî dehasını ortaya koyan Hâlid bin Velîd, Resûl-i Ekrem'in kendisine verdiği "Seyfullah" unvanı yanına bir de Suriye fâtihi unvanını kazandı.
12 Receb 15 (20 Ağustos 636) tarihinde cereyan eden savaşta Bizans ordusu ağır bir yenilgiye uğradı; başkumandan Theodoros ve çok sayıda asker öldürüldü, sağ kalanlar Filistin, Antakya, Halep, el-Cezîre ve İrmîniye taraflarına kaçtı.