Arama

Müslümanlar medeniyetin temellerini nasıl attılar?

İslam uygarlığının "altın çağı" olarak adlandırılan 7 ila 17'inci yüzyıllar arası, farklı kültürden birçok insanın yeni buluşlara imza attığı ve dünyayı değiştirdiği yıllardı. Müslümanlar, adeta o dönemde gerçekleştirdikleri yeniliklerle medeniyetin temellerini attılar. İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'dan Endonezya ve Çin'e kadar üç kıtaya yayılmış olan İslam uygarlığı, tıp, eczacılık, astronomi, robotik teknoloji ve mimarlık gibi daha birçok dalın ilerlemesini sağladı. Bu dönemdeki buluşların en ilginçleri…

  • 4
  • 20
ŞURUP, MACUN, MERHEM ÜRETİLİRDİ
ŞURUP, MACUN, MERHEM ÜRETİLİRDİ

Müslüman âlimler, 9'uncu yüzyılda temelini attıkları eczacılığı geliştirmiş, bu alanda birçok yazılı eseri literatüre kazandırmışlardı.

Modern hastane ve kliniklerde olduğu gibi, bundan bin yıl önceki hastanelerde de basit laboratuvarı andıran ilaç hazırlama ve dağıtma birimleri bulunurdu. Bu birimler, hastaların ihtiyaç duyduğu şurup, macun, merhem ve diğer ecza müstahzarlarını preparatları üretirdi.

Bunun yanı sıra ilaçları kolayca bulabilmek amacıyla alfabetik listeler hazırlamışlardı.

"İlaçlar hakkında 15 ilginç bilgi" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 5
  • 20
MODERN TIBBIN BAŞLANGICI
MODERN TIBBIN BAŞLANGICI

İbn-i Sina, modern tıbbın kurallarını belirleyen bir İslam âlimiydi. Ortaya koyduğu eserlerle Doğu'da "İbn-i Sina", Batı'da "Avicenna" olarak nam salmıştı.

Neredeyse tamamı Arapça 276 esere imza atmış, birçok farklı alanda kaleme aldığı bu eserler, yüzyıllar sonra dahi birincil kaynak olarak okutulmuştu.

  • 6
  • 20
KEMİK KIRIKLARINA DAİR DETAYLI BİLGİ VE YÖNTEMLER
KEMİK KIRIKLARINA DAİR DETAYLI BİLGİ VE YÖNTEMLER

En önemli eseri olan El Kanun fi't Tıb (Tıbbın Kuralları), İngilizcede The Canon olarak bilinir. İbn-i Sina'nın bu kitabı, modern tıp kitaplarıyla neredeyse birebir örtüşür.

İbn-i Sina, kemik kırıklarına dair kaleme aldığı bölümde, her kemikteki kırığın kendine özgü özelliklerine bakılması gerektiğini belirtir. Kırıklarda splint uygulamasının hemen yapılmaması gerektiğine dikkat çeker.

"İbn-i Sina ve kemik kırıkları için önerileri" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 7
  • 20
EN ESKİ ÜNİVERSİTE
EN ESKİ ÜNİVERSİTE

Fatıma el Fihrî, 1150 yıl önce, Fas'ta bulunan ve hala dünyanın en eski ve modern üniversitesi olan Karaviyin'i kurdu.

İyi eğitim görmüş bir kadın olan Fatıma, başarılı bir tüccar olan babasından büyük bir miras kalması üzerine, bu servetin tamamını Fas'taki halkın ihtiyaçlarına uygun bir cami/üniversite yaptırmak için kullanmaya söz verdi.

  • 8
  • 20
ÜNİVERSİTE TAMAMLANANA DEK ORUÇ TUTTU
ÜNİVERSİTE TAMAMLANANA DEK ORUÇ TUTTU

İnşaat öncesinde, binanın yapımında kullanılacak malzemenin tamamının aynı ülkeden getirilmesini şart koşan Fatıma, projenin başlamasından tamamlanmasına kadar her gün oruç tuttu.

Fatıma El Fihrî, mensubu olduğu topluma bir eğitim merkezi kazandırmak istemişti. Bazı ulu camiler gibi, Karaviyin de kısa sürede gelişerek din ve siyasetin öğretildiği ve tartışıldığı bir yere dönüştü. Bu üniversite, günümüzde halen eğitim vermeye devam etmektedir.

"9'uncu yüzyıldan günümüze Müslüman mirası üniversiteler" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN